Springen naar inhoud

- - - - -

Struiken remmen dooi permafrost


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 oktober 2011 - 09:24

Toendrastruiken werken het ontdooien van de permafrost door klimaatverandering tegen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Daan Blok. Hij onderzocht wat het veranderende klimaat op de toendra in SiberiŽ doet met de vegetatie en de permafrost.

Geplaatste afbeelding
De schaduw van de dwergberk zorgt ervoor dat de permafrost centimeters minder diep ontdooit.

Een warmer klimaat levert meer begroeiing op. Dat extra groen zorgt ervoor dat meer zonne-energie aan het aardoppervlak wordt geabsorbeerd. Een deel van die opgenomen energie komt in de bodem terecht. In theorie zou de bodem dus in de zomer dieper moeten ontdooien. Voor het klimaat is dat slecht nieuws, want bij een dooiende permafrost komt veel kooldioxide en methaan vrij dat het broeikaseffect nog verder versnelt.

Bijgesteld
Maar die theorie moet op basis van het onderzoek worden bijgesteld. Blok bestudeerde het effect van de dwergberk, de meest voorkomende struik op de Siberische toendra, op de dooidiepte. Hij ontdeed proefveldjes toendra van dwergberken, hield gedurende een paar zomers de diepte van de dooi bij en mat de verschillende energiestromen tussen de atmosfeer en de bodem.

Tegen-intuÔtief
Het resultaat is opmerkelijk en tegen-intuÔtief: opwarming remt de dooi. Dat komt volgens Blok door de dwergberk. Schaduwwerking van de struik zorgt voor afkoeling van de bodem. En dat koeleffect onder de struik wint het van de opwarming door het extra groen. 'Er zit dus een buffer, een soort zelf-regulerend mechanisme in de natuur zelf', zegt Blok.
Dat wil overigens niet zeggen dat de permafrost ongevoelig is voor klimaatverandering. 'Er ligt ongetwijfeld ergens een grens', haalt Blok klimaatsceptici de wind uit de zeilen. 'Op een gegeven moment zal de begroeiing niet meer toenemen en kan de schaduwwerking de opwarming niet meer compenseren. Bovendien: niet overal staan dwergberken.'

Ingewikkelder
Zo'n veertig procent van de toendravegetatie rondom het Siberische onderzoekstation bestaat uit dwergberk. Dat is volgens Blok groot genoeg voor klimaatmodelleurs om in het vervolg rekening mee te houden. 'Het systeem is een stuk ingewikkelder dan we dachten.'


Bron:
Wageningen Universiteit

Wetenschappelijke publicatie:
Daan Blok: Shrubs in the cold : interactions between vegetation, permafrost and climate in Siberian tundra

Wetenschappelijke publicatie (paper):
Daan Blok: Shrubs in the cold : interactions between vegetation, permafrost and climate in Siberian tundra
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures