Springen naar inhoud

- - - - -

Oeroude anammox maakt raketbrandstof en hoe!


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 oktober 2011 - 09:39

Anammox is een bacterie die de wetenschap steeds weer verrast. Ditmaal bewezen microbiologen hoe de bacterie met behulp van een evolutionair oeroud principe hydrazine, raketbrandstof, maakt.

Geplaatste afbeelding

AnammoxbacteriŽn gebruiken ammonium (NH4+) als voedsel en zetten dat om in stikstofgas zonder daarvoor zuurstof te gebruiken. Die ontdekking zette destijds de wereld (althans die van de microbiologen) op zijn kop en de bacterie blijft de wetenschap verrassen. Op basis van het in 2006 ontrafelde genoom voorspelde de Nijmeegse hoogleraar Microbiologie Mike Jetten al dat ze hydrazine produceren. Datzelfde spul wordt gebruikt om raketmotoren mee aan te drijven.

Tour de force
Nu tonen de onderzoekers niet alleen aan dat de voorspelling juist is, maar ze weten nu ook welke eiwitten verantwoordelijk zijn voor de productie van deze hoog reactieve brandstof uit ammonium en stokstofmonoxide.
Mike Jetten: ĎHet was echt een tour de force om dit te bewijzen. We hebben allerlei nieuwe experimentele methodes moeten inzetten. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om het eiwitcomplex te isoleren dat de hydrazine maakt, een mooi rood mengsel... Aanvankelijk lukte het niet om het eiwitcomplex dat ook daadwerkelijk te laten doen, tot we er een extra eiwit bij deden dat de brandstof afvangt. Nu werkt het goed.'

Niet naar Mars
ĎBij NASA waren ze aanvankelijk wel nieuwsgierig toen ze hoorden dat we van stikstofverbindingen - die natuurlijk in urine veel voorkomen - raketbrandstof maken. Maar de productie is laag hoor, daar krijg je geen raket mee naar mars. We zijn nu wel bezig om de kristalstructuur van het eiwitcomplex precies te bepalen. Wie weet of we de productie kunnen verbeteren als we nog beter begrijpen hoe het in elkaar zit.'
ĎHet is heel opvallend dat we dit mechanisme hebben gevonden en dat stikstofmonoxide weer belangrijk is. Het lijkt een evolutionair zeer oud principe te zijn. Toch is anammox geen levend fossiel. Je kijkt niet naar een organisme zoals het in de begindagen van het leven op aarde was. Het mechanisme is zeer oud, maar de bacterie heeft zich wel verder ontwikkeld.'

Zuinige zuiveraar
De anammoxbacterie wordt vanwege zijn vermogen om energiezuinig ammoniak af te breken, inmiddels commercieel toegepast in de waterzuivering en is ook geschikt om rioolslib te reinigen, een proces dat zelfs energie oplevert.


Bron:
Radboud Universiteit Nijmegen

Lees meer:
Sciencedaily

Wetenschappelijke publicatie (abstract):
Boran Kartal, et. al: Molecular mechanism of anaerobic ammonium oxidation

Wetenschappelijke publicatie (paper):
Boran Kartal, et. al: Molecular mechanism of anaerobic ammonium oxidation
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures