Springen naar inhoud

Aerogel eigenschappen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

coold

  coold


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 11 oktober 2011 - 19:37

Beste lezer,

Als bouwkundig student heb ik mij afgelopen tijd verdiept in Aerogel isolatiematerialen. En dan gaat het vooral om een bepaald isolatiedeken. Ter verduidelijking:

Aerogel is een amorfe vorm van een synthetische silica met poriŽn van 20 nanometer. Ongeveer 95% van het volume is lucht waardoor aerogel het lichtste massieve isolatiemateriaal is. Deze kleine massa en extreem kleine poriŽn zorgen voor een effectieve isolatie van geleiding en straling van warmte en koude. De amorfe silicia deeltjes voldoen aan de veiligheidsnormen en bouwreglmentering. Aerogel is thermisch en UV stabiel, niet giftig, niet brandbaar en er is geen rook in geval van brand. Het is permanent waterafstotend, weerstaat waterdamp, groei van algen en meeldauwsporen. Aerogel vergeelt niet en behoudt zijn lichtdoorlatende witte kleur, is inert, waardoor het net zo lang mee kan gaan als het gebouw zelf en kan herbruikt worden. Aerogel is een vaste stof, op basis van siliciumdioxide (SiO2) met een poreuze, spons-achtige structuur.

Bron: http://www.bluedec.nl/wat-is-bluedec

Door de veiligheidsinformatieblad( http://www.bluedec.n...SDS_NL_0509.pdf ) van de isolatiedeken nader te bestuderen heb ik begrepen dat het inhaleren van buitengewoon grote hoeveelheden stof, afkomstig van het product, mechanische irritatie kan veroorzaken van de luchtwegen. Huidcontact kan mechanische irritatie veroorzaken. Eveneens heb ik begrepen dat de stof uit de volgende bestanddelen is samengesteld:

Methylgesilyleerde silica
Polyethyleen tereftalaat (PET of polyester)
Textiele glasvezel
Magnesium hydroxide

Hier gaat mijn vraag eigenlijk over. De stof doet me namelijk denken aan asbest. Asbest bevat ook elementen die in de hierboven genoemde bestanddelen aanwezig zijn. En vooral het innemen van asbestvezels veroorzaakt het gevaar. Mijn vraag hierbij:

In hoeverre verschilt de samenstelling(of structuur) van Aerogel isolatiemateriaal met die van asbest? Waarom toont asbest een gevaar en kan het kankerbevorderend zijn en waarom zorgt de isolatiedeken slechts voor irritaties? Heeft het met de structuur te maken?

Ik heb voor uw inzage ook een link naar een data sheet van de isolatiedeken.

Data sheet: http://www.bluedec.n...ormatie_1_1.pdf

Ik hoop dat iemand mij hierin helderheid kan geven en ik kijk uit naar een reactie.

Mvg,

Inas

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

venra

  venra


 • >100 berichten
 • 156 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2011 - 11:24

Dat asbest kanker kan veroorzaken, komt niet door de chemische samenstelling, maar door de fysische opbouw
De geometrie zorgt ervoor dat bepaalde vezels kankerbevorderend werken

Wiki

De precieze werking van dat 'kankerbevorderend' moet je zelf verder zoeken

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures