Springen naar inhoud

- - - - -

Chemokuur of psychotherapie? rituximab geneest patienten met het chronisch vermoeidheidssyndroom.


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Omega2010

  Omega2010


 • >25 berichten
 • 47 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 oktober 2011 - 14:50

De veronderstelling dat cognitieve gedragstherapie en graduele oefentherapie volledig herstel kan bewerkstelligen bij patienten met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (zie onderzoek Knoop e.a., http://www.ncbi.nlm....pubmed/17426416 wordt regelmatig betwist. Desondanks wordt deze behandeling veelal als evidence based aangeprezen.

De Noorse onderzoekers Fluge e.a. veronderstellen dat er in het geval van ME/CVS (strenge selectie patienten) sprake is van een auto-immuunziekte. De onderzoekers troffen in navolging van vele anderen geen retrovirus aan, maar een behandeling met een chemokuur (Rituximab) slaat (tijdelijk?) aan.

Zie: http://www.plosone.o...al.pone.0026358

Zie ook berichtgeving: http://www.tv2.no/ny...ry-3615631.html

Een doorbraak?

Veranderd door confusie, 23 oktober 2011 - 18:01


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 24 oktober 2011 - 22:52

... Een doorbraak?

Ik hoop het. Ik ben er ook van overtuigd dat er heel wat CVS-patiŽnten rondlopen die, volgens mij, wel degelijk een fysisch probleem hebben (en daar valt een immunologisch probleem natuurlijk onder). Bij deze mensen kan psychotherapie ondersteunend zijn (steun bieden en beter leren omgaan met de beperkingen), maar ze werkt m.i. niet aan de oorzaak. En zo help je deze mensen natuurlijk onvoldoende.

Een probleem is wel dat er, tot op vandaag, vermoedelijk veel verschillende pathologieŽn vallen onder de naam CVS. Zo zullen er ook wel mensen onder vallen die vooral mentale problemen hebben en dus wel baat hebben bij psychotherapie.
't Zou er dus op aan kunnen komen om diegenen met CVS die baat kunnen hebben van die chemokuur, eruit te selecteren, zodat deze mensen een gepaste behandeling (chemokuur) kunnen krijgen.

Dido

Veranderd door Dido, 24 oktober 2011 - 22:54

Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

#3

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8405 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 oktober 2011 - 14:32

Ik verbaasde me een beetje over de publicatie in PLoS ONE. Dit zou een dusdanig grote doorbraak kunnen zijn dat je een beter journal zou verwachten.

Als ik dan de publicatie doorneem dan zijn er twee kanttekeningen te plaatsen. Ten eerste gaat het hier om een groep van 30 testpersonen. Dit formaat is vrij normaal in een phase II trial, maar toch het is een kleine groep. Een grotere groep zal nog nodig zijn. Hoewel ik niet op de hoogte ben van de criteria om CVS vast te stellen, lijkt het me niet een ideale manier om zelfdiagnose te gebruiken.

Deze beperkingen in ogenschouw nemende, lijken de resultaten wel hoopvol.
"Meep meep meep." Beaker

#4

Omega2010

  Omega2010


 • >25 berichten
 • 47 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 oktober 2011 - 22:35

Dit is mijn aanvullende reactie.

Het betreft inderaad maar een beperkt aantal onderzoekseenheden. 'CVS' is inderdaad een container. De nieuwe ontwikkelingen aan 'het diagnostisch front' zijn in dat opzicht overigens wel hoopgevend.
Zie: http://onlinelibrary...2428.x/abstract

Om de vergaarbak in te perken maken veel biomedisch georienteerde onderzoekers gebruik van 'boekhoudkundige trucs' zoals, in dit geval, het selecteren van de patienten die ook voldoen aan de strengere Canadese Consensus Criteria (Carruthers, 2004), die patienten selecteren die ernstiger ziek zijn. Psychosomatisch georienteerde onderzoekers zorgen er daarentegen voor dat ook psychiatrische patienten worden ingesloten, focussen primair op vermoeidheid en maken geen gebruik van harde metingen (tilt-table, inspanninstest, neurocognitieve test etc).

Het blijft de vraag of ME/CVS een auto-immuunziekte is. Dit gelet op het feit dat de problemen (bij een subgroep 'CVS' patienten) veelal plotseling starten met een virus etc etc. Deze recente review van Komaroff en Cho is in die context relevant: https://www.thieme-c.../s-0031-1287654

Het is mogelijk dat de effecten niet duurzaam zijn - en dat (latente) virusinfecties weer opspelen. Er bestaan overigens ook auto-immuunziektes die 'starten' met een virusinfectie.

#5

Omega2010

  Omega2010


 • >25 berichten
 • 47 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 27 oktober 2011 - 21:19

Nog een kleine aanvulling. De suggestie om het Rituximab te gebruiken bij 'CVS' is eenmaal eerder gedaan door Hokama e.a.

As a possible autoimmune disease, CFS patients may
be treated by suppression of the ACA or by diminishing
the antigen CL in serum.


Bron: http://www.ncf-net.o...nAntibodies.pdf

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures