Springen naar inhoud

- - - - -

De romeinse fundamenten van het recht vertaald


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 november 2011 - 09:41

Het Romeinse recht, vastgelegd in het Corpus Iuris Civilis, heeft in Europa gedurende ruim vijfhonderd jaar de ontwikkeling van het recht bepaald. Dat maakte deze wettekst de belangrijkste historische impuls achter de rechtseenheid op het Europese continent. Het moeilijk toegankelijke juridische Latijn is nu vertaald in het Nederlands.

Geplaatste afbeelding

Na de Bijbel heeft geen enkel boek een zo sterke vormende invloed gehad op recht en samenleving als het Corpus Iuris Civilis, de wetgeving die dankzij de Oost-Romeinse keizer Justinianus tussen 533-576 in tekst werd vastgelegd. Gedurende honderden jaren, tot in de negentiende eeuw, heeft deze codificatie in Europa haar invloed doen gelden op diverse deelgebieden van het recht: op de rechtspraak, op de wetenschapsbeoefening, op de vorming van bestuursnormen en tot slot op de structuur en inhoud van de civielrechtelijke wetgeving die in de 18e en 19e eeuw in diverse Europese landen tot stand kwam. Ook het Nederlands Burgerlijk Wetboek is op het Corpus Iuris Civilis geŽnt.

Het vertalen van deze oude wetteksten uit het Latijn en het Grieks was een van de grootste rechtswetenschappelijke projecten in de afgelopen decennia. De drijvende kracht als hoofdredacteur en co-vertaler was prof. mr J.E. Spruit, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Met collega's uit Nederland en BelgiŽ werkte hij bijna 25 jaar aan de monumentale reeks.

Professor Spruit: "Het Corpus Iuris heeft een enorme invloed gehad op de vorming
het westerse rechtsdenken. De systematiek en de begrippen die het huidige privaatrecht gebruikt, maar ook veel algemene begrippen uit het strafrecht en het staatsrecht Ė ze zijn allemaal rechtstreeks afkomstig uit het Romeinse recht. Het is belangrijk om die bron open te houden voor juristen."

Bron:
KNAW

Lees meer:
romeinsrecht.nl

Publicatie:
Corpus iuris civilis
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures