Springen naar inhoud

- - - - -

Genetische code van eerste spinachtige gekraakt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 november 2011 - 16:20

Een team van wetenschappers is erin geslaagd om het genoom van de spintmijt te kraken. Dit is meteen het eerst gekende genoom van een spinachtige. Deze primeur brengt niet alleen nieuwe inzichten in de evolutie van de geleedpotigen met zich mee, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden om gewasbeschermingsmiddelen tegen de spintmijt te ontwikkelen.

Geplaatste afbeelding

Spintmijten, huisstofmijt en teken
Spintmijten behoren tot de groep van de Acari (onder de spinachtigen) en zijn verwant aan de huisstofmijt, en andere parasitaire mijten zoals de teken die ziektes overbrengen op de mens en dier.

Enorme schade bij talrijke gewassen
Spintmijten zijn koloniale, invasive mijten die zich voeden met plantensappen. De spintmijt Tetranychus urticae lust meer dan 1100 verschillende plantensoorten en vormt in onze streken een echte plaag in siertuinen en bij serreteelt van o.a. tomaten, paprikaĺs, komkommers, aardbeien, of hele ma´s- en soya-velden.
Spintmijten doorboren plantencellen aan de onderzijde van het blad waarna ze die leegzuigen. Bij de meeste planten is spintschade te herkennen als kleine gele stipjes op bladeren. Spintmijtplagen leiden tot verminderde oogsten voor de telers en zijn een bedreiging voor de voedselopbrengst. Bij ernstige aantasting verdort het blad en kan zelfs een hele plant afsterven. Spintmijten hebben hun naam te danken aan hun vermogen om spinseldraden te maken waarin ze de planten wikkelen.

Genoom onthult unieke eigenschappen
Het genoom van T. urticae bevat unieke genen die bij andere geleedpotigen nog niet ge´dentificeerd werden. Deze nieuwe genen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de spintmijt gedurende de evolutie. De onderzoekers identificeerden talrijke genen - betrokken bij detoxificatie en vertering - die de onovertroffen resistentie van de spintmijt tegen pesticiden en zijn polyfagie helpen verklaren. Ook werden nieuwe genen ge´dentificeerd die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van de spinseldraden bij de spintmijt.

Bron:
Universiteit Gent

Wetenschappelijke publicatie:
Grbic et al., the genome of Tetranychus urticae reveals herbivorous pest adaptations
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures