Springen naar inhoud

- - - - -

Nieuwe magnetische materialen voor efficiŽnte energie-omzetting


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 november 2011 - 16:43

Onderzoekers hebben een nieuw soort magnetisme ontworpen. Sterk en zwak magnetisme blijken naast elkaar te kunnen bestaan in opeenvolgende atoomlagen in een rooster. Door de compositie van de materialen te variŽren, ontwerpen de onderzoekers nieuwe materialen met hoge rendementen die goedkoper zijn voor toepassing in efficiŽntere koel- of energie-conversiesystemen.

De temperatuur van magnetische materialen verandert onder invloed van een magnetisch veld. Dit is het zogenaamde magnetocalorisch effect. Dit komt doordat een extern magnetisch veld zorgt voor een ordening van de magnetische momenten in het materiaal. De entropieverlaging die daaruit volgt, veroorzaakt een opwarming van het materiaal. Dit magnetocalorisch effect vormt de basis voor magnetische koelsystemen. De sterke respons van deze materialen is ook bruikbaar in inductiesystemen, waarbij restwarmte in elektrische energie wordt omgezet.

Sterk en zwak
Door theoretische berekeningen en experimentele studies te combineren ontwierp het onderzoeksteam een materiaal met een zeer sterk magnetocalorisch effect. In dit materiaal zijn sterke en zwakke magnetische subroosters van mangaan en van ijzer ingebed in wisselende atoomlagen. Dit levert een nieuw soort magnetisme op waarin sterk en zwak magnetisme naast elkaar bestaan.

Geplaatste afbeelding
Verandering in elektronendichtheid.
De verandering in elektronendichtheid in het Fe/Si vlak als gevolg van de faseovergang. De dichtheid bij lage temperatuur is afgetrokken van de dichtheid bij hoge temperatuur dus loopt de schaal van -4.55 x 10-5 (donker blauw) tot 9.1 x10-5 (rood) elektronen/Ň3. De donkere linies tonen de plaatsen waar geen verandering optreedt.Bron:
FOM

Wetenschappelijke publicatie:
Nguyen H. Dung, et al.: Mixed Magnetism for Refrigeration and Energy Conversion

Lees meer:
Material Views
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures