De historie van het internet

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 4

De historie van het internet

Hallo

Ik ben bezig met mijn profielwerkstuk wat gaat over de Internet Bubble. Om een compleet overzicht te geven wil ik ook de historie van het Internet hierin betrekken. Dit leek toen ik hiermee begon een makkelijke opgave was maar het is het moeilijker dan ik had gedacht. Ik heb inmiddels een paar documentaires gekeken (waaronder Nerds 2.0.1) en heb al vele artikelen gelezen zoals:
Maar het probleem is dat ik vast loop. Ik heb nu dit (een korte samenvatting):

1. Russen lanceren de Spoetnik I.

2. De Spoetnik zorgde voor wereldwijde sensatie. En liet zien dat Amerika niet zo goed was als ze zelf dachten.

3. De Amerikaanse president Eisenhower reageerde hierop met DARPA (een instituut van het Amerikaanse ministerie van defensie dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van militaire technologie). Opeens nam technologie een belangrijke rol in, hiervoor was techniek niks speciaals. Ze begonnen nu inzien dat technologie erg belangrijk was. Het DARPA kwam onder leiding te staan van het Pentagon.

4. Kennedy zijn doel was om een man op de maan te zetten. Hiervoor stelde hij de NASA aan. Deze namen de taken het Pentagon voor luchtvaart over. Hierdoor kon het DARPA zich richten op andere dingen.

5. Door het project van de NASA zagen wetenschappers dat computers erg belangrijk en interessant waren.

Nu begint het moeilijker te worden. Ik heb zo veel artikelen gelezen maar elk artikel zegt weer wat anders. Wat ik er heb uitgehaald:

6. Licklider werkte bij DARPA en zag de potentie van de computer. Volgens hem zou het ideaal zijn als alle computers aan elkaar verbonden zouden worden.

7. Licklider had niet de kennis om dit te doen daarom stelde hij het idee voor aan zijn baas.

8. Uiteindelijk werd het project ARPANET uitbesteed aan BBN.

9. BBN ontwikkelde het project verder en met succes.

10. In de jaren 70 werd er overgestapt op een nieuwe techniek waardoor het een stuk dichter bij het internet van nu kwam.

11. Uiteindelijk werd het Internet gebruikt om te communiceren tussen verschillende universiteiten. Internet werd toen alleen nog gebruikt door wetenschappers en mensen die daar echt toe bevoegd waren.

Ik weet dat het laatste stuk niet goed is. Maar ik heb inmiddels zo veel artikelen gelezen dat het niet echt duidelijk is wat er precies is gebeurd.

Ik begrijp dat jullie niet alles gaan opzoeken maar zouden jullie mij een duwtje in de goede richting kunnen geven? Het hoeft allemaal niet technisch het gaat meer over de geschiedenis in plaats van de techniek zoals ICP/IP, packets etc.

Alvast hartelijk bedankt,

Gibol

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: De historie van het internet

Iemand die hier een handje kan toesteken?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: De historie van het internet

Verplaatst naar het WSF-café
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 4

Re: De historie van het internet

Hallo

Bedankt dat jullie zo jullie best doen dat waardeer ik echt! Ik ben inmiddels een stuk verder. Ik heb een zeer goede site gevonden: http://www.ibiblio.org/pioneers/ en dan met name de pagina's http://www.ibiblio.org/pioneers/licklider.html en http://www.ibiblio.org/pioneers/roberts.html geven goede informatie over hoe het ARPANET is ontstaan. Ik ga nu informatie zoeken over hoe het na de oprichting van het ARPANET verder is gegaan.

Toch hartelijk bedankt en als iemand nog tips heeft hoort ik het zeer graag!

Bedankt!

Gibol

Gebruikersavatar
Berichten: 5.609

Re: De historie van het internet

Ook interessant is om eens te kijken wat er bij Xerox rond het jaar 1975 (geloof ik) gebeurd is. Ze hebben daar e-mail en chatten uitgevonden, naast heel wat andere razend populaire dingen. Het managment van xerox zag er echter geen toekomst in, en het werd niet gecommercialiseerd. In 1975 wandelde Steve Jobs er echter binnen en hij zag de enorme potentie van het Object geörienteerd programmeren en van de Grafische User Interface en heeft die ideeën daar gestolen/geleend. Maar zelfs hij miste het nut van e-mailen, dat uiteindelijk 10 jaar later opnieuw uitgevonden moest worden vooraleer het zou doorbreken :)

<object width="425" height="350"></param></param><embed src="" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet

And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign

-Alanis Morisette-

Gebruikersavatar
Berichten: 3

Re: De historie van het internet

Hoi,

Laat ik nog even iets aantippen wat voor veel verwarring heeft gezorgd en dat nog steeds doet.

HET Internet is in feite EEN internet.

EEN internet is een netwerk wat locale netwerken (LAN, Local Area Network) met elkaar verbindt.

Tegenwoordig weet niemand meer hoe HET Internet (let op de hoofdletter) er eigenlijk uitziet omdat het in feite pure anarchie is (anarchie is eigenlijk niets engs, het heeft niets te maken met terroristen of bevolkingsopstanden en zo maar slaat op het ontbreken van een machtstructuur. Dat kan uiteraard wel met geweld gepraktiseerd worden).

Een ander misverstand is dat het World Wide Web hetzelfde zou zijn als het Internet.

Het www maakt als dienst gebruik van het Internet (er zijn heel veel diensten op het Internet waar je als gebruiker meestal niets van weet of zelfs kunt weten).

Het zorgt er o.a. voor dat je namen kunt gebruiken (URL, Uniform Resource Locator) in plaats van IP-adressen.

Als je gaat surfen op IP-adressen dan zul je zien dat er allerlei servers (en andere apparaten zoals routers) zijn die alleen met hun IP bekend zijn.

Zo kun je op sites komen waar de meeste mensen niet van op de hoogte zijn (zoals een server met offertes voor de NASA waar ik een keer "per ongeluk" op terecht kwam). Als je dat in het wilde weg doet dan moet je meestal een lange adem hebben maar er zijn mogelijkheden om gericht te zoeken.

Het www (bedacht door iemand bij CERN in Zwitserland) regelt o.a. dat er een link is tussen de naam (URL dus) en het IP-adres. Dit gebeurt dmv DNS (DomainNameService). Type maar eens het IP-adres 109.72.80.137 in ipv www.wikipedia.nl.

Ok, heeeeeel veel meer over te vertellen maar dat doen we hier en nu maar niet.

Hoop dat je hier iets mee kunt.

Reageer