Springen naar inhoud

- - - - -

Netwerk in hersenen maakt switch tussen snelle en nauwkeurige beslissingen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 04 december 2011 - 13:08

Neurowetenschappers hebben een netwerk van verschillende hersengebieden blootgelegd dat betrokken is bij het switchen tussen snelle en nauwkeurige beslissingen.

Met behulp van een keuzetaak bekeken de onderzoekers hoe de hersenen reageren op tijdsdruk. De proefpersonen moesten een taak uitvoeren waarbij zij beslissingen moesten maken in een MRI-scanner. In sommige gevallen was dat onder tijdsdruk, in andere gevallen niet. Tijdens de taak werd de hersenactiviteit gemeten.

Wisselwerking tussen snelheid en nauwkeurigheid
De onderzoekers bekeken hoe flexibel proefpersonen omgingen met een verandering in tijdsdruk en welke hersengebieden zon verandering in tijdsdruk signaleren. Met behulp van een voor dit onderzoek ontwikkeld wiskundig model toonden ze aan dat een gebied in de prefrontaalkwab van de hersenen (de anterior cingulate cortex) een belangrijke rol speelt bij beslissen onder tijdsdruk. Bij proefpersonen die goed in staat waren te wisselen tussen situaties met wel of geen tijdsdruk, was dit gebied actiever.
Bij de proefpersonen was ook grotere activiteit in een ander deel van de hersenen: het pre-supplementaire motorgebied. Deze grotere activiteit kwam overeen met het maken van impulsievere keuzes. De proefpersonen namen in dat geval het risico om incorrect te antwoorden, maar waren wel sneller. De anterior cingulate cortex en het pre-supplementaire motorgebied staan in verbinding met de basale ganglia (een groep zenuwkernen die het maken van keuzes reguleert). De twee gebieden geven aan of de basale ganglia meer of minder focus op de snelheid van de beslissing moeten leggen.
De hersengebieden zijn al eerder in verband gebracht met het nemen van beslissingen. Dankzij het wiskundige model dat de onderzoekers ontwikkelden is nu de rol van de gebieden in de wisselwerking tussen snelheid en nauwkeurigheid aangetoond. Deze wisselwerking speelt in het dagelijks leven een belangrijke rol. Om zeker te zijn van de juistheid van een beslissing kan het verstandig zijn om er lang over na te denken, maar in sommige gevallen moet juist snel een beslissing worden gemaakt. Als een voetballer te lang wacht met schieten, is een tegenstander al bij de bal; als een roofdier te lang wacht met aanvallen, kan de prooi al verdwenen zijn.


Bron:
Universiteit van Amsterdam


Wetenschappelijke publicatie (abstract):
L. van Maanen, et al.: Neural correlates of trial-to-trial fluctuations in response caution


Wetenschappelijke publicatie (paper):
L. van Maanen, et al.: Neural correlates of trial-to-trial fluctuations in response caution
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures