Springen naar inhoud

Invloed kunstmest (nitraat) op de kwaliteit van yoghurt


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Ruudws

  Ruudws


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 05 december 2011 - 23:17

Hallo,

Voor mijn studie (biologische en medische research) doen wij met een groep onderzoek naar de bacteriŽn die voorkomen in yoghurt. Nu hebben wij ook een deelvraag bedacht die gebaseerd is op het bekender wordende zogenoemde "nitrate-free food" wij willen een soort discussie maken over de invloed van kunstmest (en dan vooral nitraat) en de tijdsduur waarin het gras groeit op de kwaliteit van de yoghurt. Echter is dit zo makkelijk nog niet. Wij hebben al een aantal biologen benaderd en andere bronnen (internet, literatuur,etc ) gebruikt. Wij vinden wel enkele stukken waarin wordt beweerd dat door het gebruik van kunstmest het gras te snel groeit waardoor er minder voedingsstoffen zich in de plant bevinden. Dit leid tot een verminderde gezondheid van de koe en daardoor tot een kwalitatief mindere melkproductie. Wij zouden graag nog wat dieper hierop in willen gaan maar kunnen niet de vereiste informatie vinden. Wellicht is er hier iemand die meer verstand heeft van dit onderwerp en ons wat meer informatie kan geven om ons opweg te helpen of ondersteunen.

Alvast bedankt

Met vriendelijke groeten,

Ruud

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Mako

  Mako


 • >1k berichten
 • 1146 berichten
 • VIP

Geplaatst op 06 december 2011 - 18:22

Kunstmest bevordert een snelle groei van het gewas (hier dus gras) maar een overmatige stikstofbemesting zorgt ervoor dat de natuurlijke weerbaarheid van planten tegen ziekten en plagen afneemt. Wanneer een gewas voldoende voedingsstoffen opneemt kan het zich beter beschermen tegen deze ziekten, denk hierbij aan kalium, calcium en micronutriŽnten.
Hoeveel voedingsstoffen een kunstmest bevat zal natuurlijk verschillen van soort tot soort maar vermoedelijk bestaan de kunstmestsoorten juist voor het overgrote deel uit voedingsstoffen.
Volgende vond ik bijvoorbeeld over kalksalpeter:

De chemische samenstelling is Ca5NH4(NO3)11x10H2O. Dit bevat dus de plantenvoedende stoffen calcium, stikstof in de vorm van nitraat en een beetje ammonium en wat water om het product fysisch stabiel te maken. Al deze componenten bij elkaar verklaren bijna 100 procent van de samenstelling. De 12 atomen stikstof maken op gewichtsbasis 15,5 procent uit van kalksalpeter. De vijf calciumatomen 19 procent. De zuurstofatomen krap 64 procent en de waterstofatomen ruim 2 procent.


Kunstmest die ammonium bevat kan natuurlijk wel verzuring van de grond tot gevolg hebben wat nadelige gevolgen kan hebben. Al doel je hier specifiek op nitraten... deze hebben geen verzurende effecten.
Alles hangt natuurlijk af van de mate van gebruik en de soort kunstmest die je kiest, maar een slechtere kwaliteit van yoghurt daar geloof ik niet steevast in.
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures