Reactiesnelheid evenredig met concentratie

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.129

Reactiesnelheid evenredig met concentratie

Hoi,

In het stukje tekst staat er dat de snelheid van deze reactie niet afhangt van de concentratie van CO. (Daarom hebben ze de concentratie van CO niet in de snelheidsvgln bijgeschreven.)

Dat is toch onmogelijk, want de CO moleculen komen in aanraking met de NO2 moleculen dus moet de reactiesnelheid wel evenredig zijn met de concentratie van CO!

De hoofdregel zegt dan ook dat hoe groter de concentratie hoe groter de reactiesnelheid is.

Hartelijk Bedankt!!

Afbeelding

Gebruikersavatar
Berichten: 7.390

Re: Reactiesnelheid evenredig met concentratie

De snelheidsvergelijkingen die we gebruiken zijn steeds een model van wat er plaatsgrijpt. Kinetiek is een veel ingewikkelder verschijnsel dan wat gegoochel met concentraties. Andere factoren die niet altijd verwaarloosd kunnen worden, zijn o.a. geometrie (het gaat nog steeds om botsingen). Stel dat de andere elementen die aanwezig zijn een eigenschap bezitten waardoor een reactie erg moeilijk is en dus limiterend werkt op de snelheid. Dan kan het zijn dat de concentratie van CO niet van belang is, omdat de snelheid door een ander aspect bepaald wordt. Ik geef een hypothetisch voorbeeld, ik ben niet op de hoogte van de werkelijke kinetiek-bepalende omstandigheden in de reactie die je aanhaalt.
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.129

Re: Reactiesnelheid evenredig met concentratie

Dus in deze vergelijking is v niet evenredig aan c van CO?

Enkel is de v evenredig aan de c van NO2

Gebruikersavatar
Berichten: 10.563

Re: Reactiesnelheid evenredig met concentratie

Nee, er staat dat die evenredig is met [NO2]2

Als je nou eens de moeite nam om verder te lezen in je boek, dan snap je ook waarom de concentratie CO in deze reactiesnelheidsvergelijking niet terugkomt.

Dat heeft niets te maken met geometrie, maar alles met het feit dat chemische reacties in meerdere stappen verlopen.

De verbranding van ethaan bijvoorbeeld,

2 C2H6 + 5 O2 Afbeelding 2 CO2 + 6 H2O

gebeurt echt niet doordat 2 ethaanmoleculen en 5 zuurstofmoleculen op elkaar botsen en in 1 keer 2 CO2-moleculen en 6 watermoleculen vormen. Dat gaat in stappen, waarbij tussenproducten ontstaan die doorreageren tot de uiteindelijke eindproducten. Omdat die producten ontstaan en weer verdwijnen, komen ze niet terug in de uiteindelijke reactievergelijking. Maar ze spelen wel een rol.

Iets vergelijkbaars geldt kennelijk voor de reactie die jij noemt. Die verloopt niet doordat 1 NO2-molecuul op een CO-molecuul botst, waarbij de producten ontstaan, maar via een meerstapsproces dat netto overeenkomt met de gegeven reactie.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer