Een van de oudste predatoren beschikte over een goed paar ogen

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.973

Een van de oudste predatoren beschikte over een goed paar ogen

Onderzoekers troffen resten van een Anomalocaris, die zo'n 515 miljoen jaar geleden leefde in het Cambrium-tijdperk, aan op een strand in Zuid-Australië. Anomalocaris staat voor 'vreemde garnaal' wat niet zo vreemd is als je naar de vorm van een Anomalocaris kijkt. Behalve dat het beestje uitstekend bewapend was met sterke klauwen, messcherpe tanden en een lengte van ongeveer een meter bleek het ook nog eens een goed paar werkende ogen te hebben gehad. Dit laatste heeft er hoogstwaarschijnlijk voor gezorgd dat de Anomalocaris tot een van de eerste roofdieren behoort.


De ogen bevonden zich op 'stokjes' die bij de huidige geleedpotigen uit veel lichtdetectoren bestaan. Het bijzonder is dat de ogen samengesteld zijn (facetogen zoals bij insecten en geleedpotigen), deze ogen wel drie centimeter breed konden worden en maar liefst ca. 16.000 lenzen konden bevatten. In onze huidige wereld zijn er maar weinig organismen die hier aan kunnen tippen. Voor zover het nu bekend is komt de libelle, met 10.000 lenzen het dichtst in de buurt, en is dit eveneens een geleedpotige.


De gefossiliseerde ogen van de Anomalocaris vormen een belangrijk onderdeel van het onderzoek naar het familiare verband tussen Anomalocaris en de geleedpotigen. Doordat andere geleedpotigen als libellen ook facetogen bezitten is de kans nu dus groot dat de Anomalocaris daadwerkelijk familie is van deze Arthropoda.


Afbeelding


Bron: Nature

Bron: Scientias
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Reageer