Springen naar inhoud

Elektronduwende/elektrontrekkende groep


 • Log in om te kunnen reageren

#1

clamore

  clamore


 • >100 berichten
 • 180 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 december 2011 - 20:58

Wij hebben ook geleerd over een elektronduwende groep (een inductief effect) en een elektrontrekkende groep (bij zuren).

Bijvoorbeeld
Geplaatste afbeelding

Hoe kan je nu weten wat de elektron-trekkende groep is en wanneer je dat hebt? Het zelfde met de 2 andere voorbeelden.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 december 2011 - 20:23

Ik ben bang dat je hier wat dingen door elkaar hebt gehaald. Elektronen stuwen en elektronenzuigen kan beide een inductief effect zijn (het kan ook een mesomeer effect zijn, maar dat komt misschien later). Met zuren heeft het slechts indirect te maken, dat wil zeggen: Dergelijke effecten helpen je om de relatieve sterkte van een zuur te kunnen verklaren. Maar het is dus niet zo dat alleen elektronstuwende effecten inductief zijn en alleen elektronzuigende effecten met zuren te maken hebben.

Hoe dan ook: Elektronstuwende en -zuigende effecten hebben alles te maken met hoe graag een element aan de elektronen van een ander element trekt, en dat heeft voor een groot deel (niet alles!) te maken met de elektronegativiteit van het betreffende atoom.

Het is aan te raden om electronstuwende of -zuigende karakter van een aantal belangrijke groepen uit je hoofd te leren. Deze staan meestal in een tabelletje in het hoofdstuk over inductieve effecten.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures