Springen naar inhoud

* * * * * 2 stemmen

Iceman blijft warm door bruin vet


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 december 2011 - 12:00

The iceman, ofwel Wim Hof, is wel warm te krijgen voor flink wat ijs. Hij heeft onlangs het wereldrecord verbroken door 1 uur en 52 minuten in enkel een zwembroek in een ijsbad te verblijven. Wetenschappers stonden al jaren voor een raadsel, hoe is het mogelijk dat iemand zolang in een koude omgeving door kan brengen zonder onderkoeld te raken?

Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht denken een deel van het raadsel opgelost te hebben; bruin vet. Ze haalden Hof door een scan waarop men kon zien hoeveel wit- en bruin vet aanwezig was, en waar dit zich in het lichaam van de Iceman bevindt. Uit de scan bleek dat Hof, naast een normale hoeveelheid wit vetweefsel, ongewoon veel bruin vetweefsel bezit.

Wit vetweefsel is bekend als het 'slechte' vet omdat het calorieŽn vasthoudt, mede daarom in verband staat met suikerziekte maar daarnaast ook als een isolatielaagje voor het lichaam dient. Bruin vetweefsel heeft een andere functie; tijdens het oxideren van vet ontstaat er warmte. Deze warmte helpt Hof op een temperatuur van 37 graden Celsius te blijven tijdens de lange zit tussen het ijs.

Tot een aantal jaren terug dachten wetenschappers dat enkel zuigelingen bruin vetweefsel bezaten, inmiddels is men daar van terug gekomen aangezien men heeft kunnen aantonen dat ook volwassenen nog bruin vetweefsel bezitten. Bijvoorbeeld rond de nek en de schouders. (Lees hier meer over dit onderzoek.) Ook heeft men kunnen concluderen dat slanke mensen over meer bruin vet beschikken dan minder slanke mensen en dat dit dus ook aangeeft dat niet elk slank type het per definitie snel koud hoeft te hebben.

Hieronder zie je een dergelijke afbeelding van een scan waarop het bruine vet zichtbaar is (zwarte gedeelten) op de rechterscan nadat men een uur lang is blootgesteld aan lage temperaturen.

Geplaatste afbeelding

Het raadsel rondom de prestaties van de Iceman lijken deels opgelost, al zou het interessant zijn als men erachter komt waarom Wim Hof meer bruin vetweefsel heeft en wat het doel is dat in principe elke volwassene nog bruin vetweefsel heeft maar dat dit afneemt naarmate men ouder wordt, zoals duidelijk wordt uit een interview met de bioloog Wouter van Marken Lichtenbelt in onderstaand geluidsfragment.

Bron: Gezondheidsblog
Geluidsfragment: NOS Journaal, interview met Wouter van Marken Lichtenbelt, humaan bioloog, Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Geplaatste afbeelding
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures