Springen naar inhoud

- - - - -

Levertraan mogelijk belangrijk middel tegen tuberculose in vorige eeuw


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 december 2011 - 19:09

In de afgelopen twee eeuwen was tuberculose (TBC) een van de meest gevreesde en soms besmettelijke longinfecties die er rondheersde. TBC heeft dan ook vele mensen het leven gekost. Recentelijk onderzoek, door het Royal Brompton Hospital onder leiding van Professor Sir Malcolm Green , wijst aan dat men destijds ook experimenteerde om de infectie te bestrijden. Het onderzoeksteam onderzocht een studie uit 1848 en was verbaasd over de uitkomsten, die ook in de huidige tijd een rol kunnen spelen om tuberculose te bestrijden.

Uit de studie bleek dat in het huidige Royal Brompton Hospital te Chelsea, vroeger bekend als the Hospital for Consumption and Diseases of the Chest, een onderzoek in 1848 naar 1.077 TBC-patiŽnten is gedaan. De groep werd destijds in tweeŽn gesplitst, de ene (bestaande uit 542 patiŽnten) kreeg een behandeling met levertraan boven op de gebruikelijke methode en de andere (bestaande uit 535 patiŽnten) liep enkel het al gebruikelijk traject bijlangs, rusten in bijvoorbeeld een sanatoria. De resultaten;

- De ziekte stabiliseerde bij 18% van de TBC-groep met levertraan. Verslechtering of overlijden vond bij 'slechts' 19% van deze groep plaats.
- De ziekte stabiliseerde echter maar bij 6% van de TBC-patiŽnten in de 'controle' groep. En bij 33% van deze patiŽntengroep was er geen verbetering zichtbaar en/of volgde de dood.
- Het aantal patiŽnten dat daadwerkelijk herstelde verschilde niet veel tussen beide groepen, maar opvallend is het verschil tussen leven en dood.

Geplaatste afbeelding
Bron.


Vitamine D tekort


Volgens Green is de reductie van 14% van slecht aflopende tuberculose tussen de beide patiŽntengroepen niet enkel te wijten aan de verbeterde leefomstandigheden, zoals in de late 19e- en vroege 20e eeuw werd geopperd. Hij vermoedde namelijk dat voeding minstens een evenzo belangrijke factor is voor een sterk afweersysteem. Bij veel huidige TBC-patiŽnten in het Verenigd Koninkrijk is er sprake van een vitamine D tekort en mede daardoor kunnen zij ernstig ziek worden. De professor verklaarde dat het zelfs mogelijk is dat het latere gebruik van levertraan (bij kinderen) uit de tijd stamt om daarmee tuberculose tegen te gaan. Inmiddels weet men dat levertraan rijkelijk in het bezit is van vitamine D.

Tegenwoordig is men er ook achter dat vitamine D een belangrijke middel is om vele andere aandoeningen te voorkomen. Normaal gesproken maakt het lichaam zelf hoofdzakelijk vitamine D aan door in de zon te zitten; de UV-B straling bevorderd het produceren van vitamine D dat voornamelijk terug te vinden is in de kiemlaag van de huid. Opvallend is dan ook dat vroeger veel TBC-patiŽnten naar bijvoorbeeld de bergen in Zwitserland werden gezonden om aan te sterken. Onbewust werd op die manier de vitamine-D-voorraad en het herstel van deze patiŽnten bevorderd.

Mankementen onderzoek 1848

Het historische onderzoek heeft echter een paar grote discussiepunten;

- Het onderzoek werd in 1848 gedaan terwijl tuberculose pas in 1892 werd erkend en beschreven door de medicus Robert Koch.
- Ook werd het gebruik van een rŲntgenapparaat pas mogelijk na het ontdekken van deze bijzondere straling in 1895 door Wilhelm Conrad RŲntgen.
- Er werd geen statistische analyse uitgevoerd, deze werden pas in 1922 bekender door Fisher. Het is dus niet bekend wat de motivatie was van de onderzoekers om destijds de twee groepen in te delen zoals wij ze nu zien.

Huidige situatie en bestrijding van TBC

Toch lijken de huidige onderzoekers niet ontevreden met de resultaten van het historische onderzoek, integendeel, ze lijken er een les mee te hebben geleerd. Green benadrukt dat er elk jaar nog miljoenen mensen wereldwijd sterven aan tuberculose, en het daarom van belang is dat er vitamine-D-supplementen moeten worden ingezet om deze moordende aandoening op tijd de kop in te drukken. Als men dit immers al een honderd jaar geleden kon terugdringen met wat levertraan zal men in de huidige wereld ook naar een eenvoudige- maar effectieve oplossing kunnen streven. Tegenwoordig wordt antibiotica veelal toegepast, maar in veel armere landen is een dergelijke behandeling niet haalbaar en zal men dus moeten kijken naar het voorkomen van infecties en het desnoods bestrijden met effectieve alternatieven.

Bron: Medicalxpress
Originele bron: BMJ

Hieronder zijn er twee thoraxfoto (rŲntgen) te zien, de linker laat een normale thorax zien, de rechter is typisch een thoraxfoto van een persoon met tuberculose. Dit is te herkennen aan een soort 'spinnenrag' wat zich in de longholten lijkt te bevinden.

Geplaatste afbeelding
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 21 december 2011 - 23:53

- Er werd geen statistische analyse uitgevoerd, deze werden pas in 1922 bekender door Fisher. Het is dus niet bekend wat de motivatie was van de onderzoekers om destijds de twee groepen in te delen zoals wij ze nu zien.


Dat is nu toch wel uit te voeren? Lijkt me zeker de 'moeite' waard.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#3

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 december 2011 - 07:16

Dat is nu toch wel uit te voeren? Lijkt me zeker de 'moeite' waard.


-Spelfout bijgewerkt-

En ja, als er nog miljoenen mensen per jaar besmet raken en een deel daar van komt te overlijden is het inderdaad de moeite waard om simpel de proef te herhalen, met hier en daar wat moderne aanpassingen.

Wat overigens ook opvallend is, is dat de World Health Organisation (WHO) in 2010 aangaf dat destijds 1/3 van de gehele wereldbevolking TBC-bacteriŽn onder de leden heeft. Bij een deel (10%) is er weliswaar sprake van een 'slapende variant', maar toch lijkt mij het aardig veel wereldwijd gezien. (Bron)Ook HIV-positieve mensen maken een grotere kans om de gevolgen van TBC te ondervinden, en aangezien er ook miljoenen HIV-positieven rondlopen in met name de landen waar voedselvoorziening- en variatie ook niet optimaal is, is het risico op een dergelijke besmetting 'natuurlijk' groter dan in bijvoorbeeld Europa.


WHO, 2009: Estimated prevalence of tuberculosis per 100,000 people in 2007, per country.:
Bijlage  Tuberculosis_prevalence_WHO_2009.svg   1,49MB   30 maal gedownload
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures