Springen naar inhoud

Wetenschapsquiz voor duo's: 25/02/2012, berlaar (b)


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Bat Boy

  Bat Boy


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 december 2011 - 16:22

Op zaterdag 25/02/2012 organiseer ik een wetenschapsquiz voor duo's in het Belgische Berlaar (nabij Lier).

De quiz past in het kader van de IQA-duoquizzen over specifieke thema's. Zo zijn er quizzen over geschiedenis, aardrijkskunde, kunst&cultuur, fauna&flora, sport, noem maar op. En dus ook over wetenschappen.

De quiz start om 14.30 stipt en zal rond 18.00 gedaan zijn. Er worden zo'n 130 vragen gesteld. 's Avonds kan je ook meedoen aan de algemene Linea-quiz voor vijf personen, maar dat is niet verplicht.
Plaats van afspraak: Zaal Forum, Dorpsstraat 44, 2590 Berlaar

De quiz gaat puur om de eer: er wordt aan elke deelnemer slechts 3 euro inkom gevraagd (dekt zaalkosten, de kopiekosten en een beperkte prijzentafel voor de beste duo's, ik moet hieraan niets verdienen)

Belangrijk is nog dat er zowel vragen over alfa-, beta- als gammawetenschappen worden gesteld: de beta- of harde wetenschappen zijn wel het meeste vertegenwoordigd met ongeveer 2/3 van de vragen.

Inschrijven kan via een eenvoudig mailtje naar Filips dot Schillebeeckx at gmail dot com
Liefts op voorhand inschrijven zodat ik weet hoeveel kopies ik dien te maken.

Ik wil ook niemand iets wijs maken: het is een vrij moeilijke quiz zonder multiple choice-vragen.

Nog enkele voorbeeldjes uit de quiz van vorig jaar:
Astronomie. De Kuiper-gordel en de scattered disc object zijn twee grote reservoirs van trans-neptunische objecten. Een derde reservoir ligt gemiddeld nog zo’n 1000 maal verder. Dit reservoir zou bestaan uit twee grote delen, een spherische wolk op zo’n 50000 astronomische eenheden, en een schijfvormige binnenwolk. Deze wolk zou de bron zijn van de meeste kometen van het Halley-type en de meeste centaur-kometen. Welke wolk, genoemd naar een Nederlands astronoom?

Het menselijk lichaam. Compact bot bevat vele concentrische buisjes opgebouwd uit lamellen. Door het midden van ieder van deze constructies loopt het kanaal van Havers die doorgang bied aan bloedvaten en zenuwen. Deze constructies liggen evenwijdig aan elkaar in de lengterichting van het bot en vormen zo compacte, dragende pijlers die de buitenzijde van ieder bot zowel hard als sterk maken. Hoe heten deze constructies?

Deze Sanskriet-geleerde kan je gerust de vader van de taalkunde noemen. Wanneer hij exact leefde weten we niet, het moet ergens tussen de 7e en 3e eeuw voor Christus geweest zijn, maar zijn uitvoerige beschrijving van de Grammatica van het Sanskriet is ongeevenaard omwille van zijn volledigheid. Een set van 3959 sutra’s of regels beschrijft een oneindig aantal mogelijke correcte taaluitingen in het Sanskriet. Conflicten tussen de regels zijn er niet
want in dat geval geldt de metaregel ‘Als twee regels in tegenspraak zijn, zegeviert de laatste regel’?

Fysica: In 1855 schreef een Duitse wetenschapper deze twee diffusiewetten neer (met foto), die enerzijds de diffusie-flux J relateert aan de concentratie Phi en anderzijds hoe de concentratie zal wijzigen in de tijd. Hier niet zo’n probleem, maar in Duitse humaniora een gegarandeerde bron van gegiechel, want zijn naam betekent zoveel als ‘neuk’ in het Duits.

Het winnende duo haalde vorig jaar zo'n 75% . Niet voor doetjes, deze quiz :)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bat Boy

  Bat Boy


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 december 2011 - 18:13

Ondertussen schreven al 8 duo's zich in voor deze quiz.

#3

Bat Boy

  Bat Boy


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2012 - 20:28

Ondertussen zitten we aan 10 moedige duo's.

Een trio vragen uit de editie van vorig jaar, alle antwoorden beginnen met de letter 'm'.

1. Reductiedeling is een tweedelig celdelingsproces dat voortplantingscellen produceert: namelijk eicellen en zaadcellen of stuifmeelkorrels bij planten en dieren, en sporen bij schimmels, mossen en varens. Tijdens deze fase worden homologe chromosomen uit de diploide moedercel volgens het toeval verdeeld over de haploide dochtercellen. Of kortweg: Wat is de wetenschappelijk naam voor deze reductiedeling?

2. Chemie: ‘Chalk’ wordt in de sport veel gebruikt om een betere grip te krijgen, bijvoorbeeld bij gymnastiek, maar ook bij het gewichtheffen en het klimmen. Het heeft echter weinig of niets met krijt te maken, zoals de naam verkeerdelijk doet vermoeden. Geen kalksteen of calciumcarbonaat dus, wel een carbonaat van een ander chemisch element. Welk element met een atoomnummer dat een overvloedig getal is met 6 delers?

3. Astronomie: Dit ruimtevaartprogramma met onbemande sondes had tot doel het verkennen van de planeten Mars, Venus en Mercurius en liep van 1962 tot 1973. Deze missies schreven een aantal primeurs op hun naam, zoals een eerste vlucht langs een andere planeet, een eerste sonde om een andere planeet en het verhogen van de snelheid door gebruikmaking van de gravitatiekracht. Welke ruimtevaartprogramma?

#4

Jaimy11

  Jaimy11


 • >250 berichten
 • 614 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2012 - 23:25

Reductiedeling is een tweedelig celdelingsproces dat voortplantingscellen produceert: namelijk eicellen en zaadcellen of stuifmeelkorrels bij planten en dieren, en sporen bij schimmels, mossen en varens. Tijdens deze fase worden homologe chromosomen uit de diploide moedercel volgens het toeval verdeeld over de haploide dochtercellen. Of kortweg: Wat is de wetenschappelijk naam voor deze reductiedeling?


Meiose? (uit nieuwsgierigheid)

Veranderd door Jaimy11, 11 januari 2012 - 23:26


#5

In physics I trust

  In physics I trust


 • >5k berichten
 • 7391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 11 januari 2012 - 23:41

Ja :)
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

#6

Bat Boy

  Bat Boy


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 februari 2012 - 22:55

Laatste oproep om aan deze moeilijke, maar zeer gevarieerde quiz deel te nemen. De kopies worden morgen gemaakt.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures