Springen naar inhoud

- - - - -

Olifant blijkt zes tenen te hebben


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 december 2011 - 09:57

Olifanten blijken toch zes tenen te hebben, dat wijst het onderzoeksteam van John Hutchinson van de Royal Veterinary College te London uit. Vermoedelijk kan de olifant zijn evenwicht beter bewaren door het zesde teentje, maar over de werkelijke functie zijn onderzoekers het nog niet eens.

Een olifantenpoot lijkt vrij plat, toch blijkt er een extra teentje te zijn verstopt schuin achterin de poot. Circa 300 jaar geleden werd het stukje al als kraakbeen beschreven, dit werd later vergeten en is pas weer bovengehaald toen anatomische tekeningen van Patrick Blair over de olifant uit 1710 werden gevonden. Hutchinson kan inmiddels eindelijk bevestigen dat het stukje geen kraakbeen, maar echt bot is, dat de poot van de olifant ondersteunt.

Sesamoide

Het botje is eigenlijk niets anders dan een sesamoide (sesambeen), dat zich bevindt in het verloop van een pees. Ook bij ons mensen zijn deze aanwezig, voorbeelden zijn; de knieschijf, pezen die van de voetzool naar de grote teen lopen en twee handwortelbeentjes.

Opvallend is dat meerdere organismen een dergelijke sesamoide hebben omgezet in een extra functionele 'vinger', zoals reeds eerder bekend was bij pandaberen, mollen en kikkers. Het komt dus vaker voor in de dierenwereld en is blijkbaar veel handiger dan het ontwikkelen van een nieuwe 'vinger', aldus Hutchinson.

Ontstaan en functie

Bij mensen verbenen sommige stukken kraakbeen naarmate men ouder wordt. De onderzoekers vermoeden dat het stukje zesde teen van de olifant hetzelfde traject ondergaat. De teen zou dienen om de olifant in evenwicht te houden naarmate deze steeds groter werd tijdens zijn evolutie. Niet alleen na eeuwen is de komst van de zesde teen op te merken, maar ook al tijdens de levensfase van een enkele olifant. Naarmate deze ouder, en dus zwaarder wordt, zal de teen verbenen en sterker worden.

Diepvriescollectie


Dat Hutchinson wat moeite heeft moeten doen om 'de zesde teen' te bewijzen valt niet te ontkennen:
Olifanten blijken niet erg gevoelig voor anesthesie te zijn, daarnaast zijn de olifantenpoten ongevoelig voor röntgenstralen en echografie bij veilige dosissen. Het enige wat de wetenschapper kon doen was het onderzoeken van kadavers. Doordat hij een verzameling ingevroren olifantenpoten bezit roepen dierentuinen Hutchinson erbij als er (plotseling) een olifant is gestorven, inmiddels bestaat zijn collectie uit 60 poten in diepvriezers.

Tegenspraak

Toch zijn er bedenkingen rondom de functie van de zesde teen, zo geeft Gerald Weissengruber, dierenarts en professor, van de University of Veterinary Medicine te Vienna aan. “ Deze sesamoid heeft geen duidelijke spieren die verbonden zijn met de rest van de poot zoals het geval is bij panda's en mensen.” Ook wijst hij op het feit dat Hutchinson veelal olifanten(poten) in gevangenschap heeft bestudeerd, waarvan bekend is dat er een grote kans is dat ze lijden aan voet- en botaandoeningen. Zo kan er een kraakbeenafwijking ontstaan waarbij het kraakbeen wordt omgezet in bot, dat overeenkomt met het kraakbeen in hoeven van paarden. Hutchinson begrijpt de terughoudenheid en zou daarom graag wilde olifanten willen bestuderen.


Bron: Nature
Wetenschappelijke publicatie: From Flat Foot to Fat Foot: Structure, Ontogeny, Function, and Evolution of Elephant “Sixth Toes”, John R. Hutchinson, Cyrille Delmer, Charlotte E. Miller, Thomas Hildebrandt, Andrew A. Pitsillides, Alan Boyde, Science 23 December 2011.

Het roze gedeelte is de zesde teen, waarbij op te merken is dat deze tijdens de evolutie van de olifant is ontstaan:

Geplaatste afbeelding
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures