Springen naar inhoud

- - - - -

Alcoholistische muizen gekweekt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 december 2011 - 11:56

Proefdieren misbruiken of niet, een muis die vrijwillig alcohol wil drinken blijkt hoop te bieden voor onderzoeken met betrekking tot het bestuderen van menselijke alcoholisten.

Voor veel onderzoeken naar alcoholisme worden muizen gebruikt, maar tot nu toe bleken deze niet in staat te zijn hetzelfde te reageren als (dronken) mensen. De meeste mensen zouden namelijk een borreltje boven water stellen, in tegenstelling tot de muizen. De muizen moesten dus gedwongen worden alcohol te drinken wat uiteraard een heel gedoe geeft.

Onderzoekers van de Indiana University-Purdue University Indianapolis besloten een realistischer model te ontwikkelen om zo nauwkeurigere onderzoeksresultaten te krijgen. Na veertig generaties muizen kweken was het eindelijk zover: een muis die vrijwillig alcohol boven water kiest.

Deze muizen drinken soms wel drie keer meer alcohol dan is toegestaan in het bloed van automobilisten. Deze hoeveelheid nadert dan ook de hoeveelheid alcohol die in het bloed van (menselijke) alcoholisten soms wordt aangetroffen. Op deze manier kunnen de muizen de onderzoekers een beter inzicht geven over het mechanisme in het brein en de invloed van alcohol. Daarnaast hopen de onderzoekers ook meer te weten te komen over de toxische effecten van alcohol. Het doel om een gemuteerde muis hierbij te betrekken is dan ook om effectievere therapieën tegen alcoholmisbruik te ontwikkelen.

Bron: Scientias
Wetenschappelijke publicatie: Pharmacologically relevant intake during chronic, free-choice drinking rhythms in selectively bred high alcohol-preferring mice; Liana M. Matson, Nicholas J. Grahame, 29 November 2011

Ethisch gezien gaat dit wellicht een stapje te ver: muizen zo kweken dat ze graag dusdanige hoeveelheden alcohol willen drinken, en zichzelf daarbij ernstige neurale schade aanbrengen. Is het dan zó belangrijk om een nog betere therapie voor alcoholisten te ontwikkelen?


Geplaatste afbeelding
(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures