Springen naar inhoud

- - - - -

Nieuwe piste tegen septische shock


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Kravitz

  Kravitz


 • >1k berichten
 • 4044 berichten
 • VIP

Geplaatst op 28 december 2011 - 20:42

Nieuwe piste tegen septische shock

Onderzoekers van de Gentse Universiteit en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben een nieuwe piste ontdekt in het voorkomen van een septische shock, de meest voorkomende doodsoorzaak op de afdeling intensieve zorg in ziekenhuizen. De bevindingen van een onderzoek op muizen werden gepubliceerd in het vaktijdschrift Immunity, meldt de Universiteit Gent.

"Septische shock, kortweg sepsis, is een extreme ontstekingsreactie van het lichaam", zegt professor Peter Vandenabeele van de vakgroep Biomedische Moleculaire Biologie (UGent). "Bij sepsis gaat acute ontsteking gepaard met lage bloeddruk en bloedklonters, wat zorgt voor het stilvallen van de organen. Onlangs nog overleed de Braziliaanse voetballegende Socrates aan de gevolgen van de aandoening."

Celdood
In de studie beschrijven de wetenschappers dat het blokkeren van een bepaald type celdood (necroptose) muizen compleet beschermt tegen deze dodelijke ontsteking. "Met het stilleggen van necroptose, hebben we een mogelijk nieuw doelwit gevonden voor een therapie. De wetenschappers slaagden erin om necroptose te blokkeren door RIPK-moleculen (Receptor-interacting serine/threonine-protein kinase) uit te schakelen.

Zware ontstekingsreactie
Uit de experimenten bleek dat RIPK een cruciale rol speelt bij septische shock en het Systemisch Inflammatoir Respons Syndroom (SIRS), een zware ontstekingsreactie die het hele lichaam aantast, bijvoorbeeld door een infectie of bij ernstige brandwonden of een zwaar auto-ongeval". De wetenschappers zeggen wel dat er nog onderzoek nodig is over de potentiŽle toepassingen van de ontdekking.

Tekst afkomstig van DeMorgen.be

Bron: www.cell.com/immunity
Wetenschappelijke publicatie: RIP Kinase-Dependent Necrosis Drives Lethal Systemic Inflammatory Response Syndrome
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 28 december 2011 - 21:38

Mooi nieuws, alleen is 'directe' celdood niet het grootste probleem bij septische shock, dat blijft het circulatoire probleem.
Ik vraag me dus af hoe dit een organisme 'volledig' kan beschermen.

Voor de goede orde; sepsis is niet gelijk aan septische shock zoals de professor beweert. De juiste terminologie is:
SIRS = een aantal criteria die duiden op een actieve ontsteking (leukocytenaantal, koorts etc.) zonder dat er een verwekker/focus is gevonden.
Sepsis = SIRS + verwekker/focus
Septische shock = sepsis + inadequate respons op intravasale vulling
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#3

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 06 januari 2012 - 10:48

Dood door bloedvergiftiging verleden tijd
Uitschakelen enzym complex zorgt voor nette rommel

De uitschakeling van twee specifieke enzymen voorkomt dodelijke bloedvergiftiging in muizen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Deze resultaten bieden perspectief als therapeutisch doelwit voor een behandeling tegen bloedvergiftiging in de mens.

Geplaatste afbeelding
Menselijk tumor necrose factor (Copyright: Protein Data Bank)

Het onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Immunity, richtte zich op het Systemic Inflammatory Response Syndrome (SIRS), ofwel bloedvergiftiging. Deze wordt opgewekt door de tumor necrose factor (TNF). Deze cytokine zorgt voor een ontstekingsreactie, nodig voor het herstellen van schade of het aanvechten van een infectie, of het zet aan tot geprogrammeerde celdood.

....

Lees verder: http://www.c2w.nl/do...jd.212902.lynkx

Bron: C2W

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures