Springen naar inhoud

- - - - -

De eerste meteorenzwerm van 2012


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 31 december 2011 - 12:38

De eerste meteorenzwerm van 2012

Het nieuwe jaar begint direct goed met de Bo÷tiden-meteorenzwerm (oftewel de Quadrantiden). En aangezien sterrenkijkers geen hinder ondervinden van de maan, belooft het een mooi feestje te worden.

De Bo÷tidenzwerm is niet de mooiste meteorenregen van het jaar. Die eer gaat naar de Perse´den. Toch verdienen de Bo÷tiden zeker een plekje in de top vijf. En aangezien de Perse´denzwerm dit jaar tegenviel ľ het viel samen met volle maan ľ komen de Bo÷tiden precies op het juiste moment.

Wanneer?
Het hoogtepunt van de Bo÷tiden vindt plaats in de ochtend van 4 januari. Het beste moment om te kijken is dus in de nacht van 3 op 4 januari. Of de nacht erna. Rond het hoogtepunt zijn er zoĺn honderd meteoren per uur zichtbaar. De piek van de Bo÷tiden is echter zeer scherp, dus enkele uren voor en na het hoogtepunt daalt het aantal meteoren sterk. De nacht voor het hoogtepunt en de nacht erna kunt u enkele tientallen meteoren per uur verwachten.

Oorsprong
De Bo÷tidenzwerm wordt veroorzaakt door de kleine astero´de 2003 EH1. Deze asteroide heeft een baan met fijne stofjes en steentjes achtergelaten. Begin januari beweegt de aarde zich door deze baan heen. De kleine stofjes verbranden in de atmosfeer en hierdoor zien wij een Ĺvallende sterĺ, oftewel een streepje licht.

Waar kijken?
Zoals de naam al doet vermoeden, lijken de Bo÷tiden uit het sterrenbeeld Bo÷tes te komen, oftewel de Ossenhoeder. Dit sterenbeeld is te herkennen aan de heldere ster Arcturus. De steel van Grote Beer (oftewel het steelpannetje) wijst naar de Ossenhoeder, dus dit sterrenbeeld is haast niet te missen.
Geplaatste afbeelding

Zoals te lezen op scientias
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures