Springen naar inhoud

- - - - -

De comeback van het vogelgriepvirus


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 januari 2012 - 11:01

Afgelopen weekend is het dodelijke vogelgriepvirus H5N1 in China opgedoken, en heeft sinds tijden weer het eerste slachtoffer gemaakt. Een 39-jarige buschauffeur overleed aan de gevolgen van het virus, de eerste dode sinds 18 maanden, aldus de Chinese gezondheidsautoriteiten.

De man, met de bijnaam Chen, overleed na een kort ziektebed te Shenzen, een stad met 10 miljoen inwoners in de buurt van Hong Kong, waar begin december drie kippen positief werden getest op het H5N1-vogelgriepvirus. Sindsdien zijn er duizenden kippen geruimd.

Chen ontwikkelde op 21 december (2011) koorts, waarna hij vier dagen later werd opgenomen in een ziekenhuis vanwege een ernstige longontsteking. De man werd vervolgens positief getest op het gevaarlijke H5N1-virus, maar ontkende enig contact met pluimvee te hebben gehad diezelfde maand. Ook verklaarde hij niet de stad uit te zijn geweest. Chen overleed uiteindelijk aan long-, hart- en leverproblemen. Het departement van volksgezondheid geeft aan dat 120 mensen die nauw contact met deze patiŽnt hadden gehad geen abnormale symptomen hebben. Er is dus geen reden tot paniek, maar toch wordt de waakzaamheid verhoogd, zo geeft een woordvoerder van een gezondheidscentrum uit Hong Kong aan.

De autoriteiten van Hong Kong geven daarentegen wel aan dat de mogelijke epidemie serieus zal worden genomen. Het zou namelijk grote problemen voor de pluimveeleveringen kunnen betekenen tijdens de kerstperiode... Gelukkig is dat niet het enige waar Hong Kong rekening mee houdt; er zal goede communicatie plaatsvinden met China. Dat is ook hard nodig aangezien China 's werelds grootste pluimveepopulatie heeft, waarbij ook nog eens veel kippen dicht bij de mensen op het platteland worden gehouden.

Het aviaire influenza virus doodde meer dan 330 mensen over de hele wereld. De meeste besmettingen zijn veroorzaakt door direct contact met pluimvee. Wetenschappers vrezen† dat het H5N1-virus zou kunnen†muteren†in een vorm die†gemakkelijk overdraagbaar†tussen mensen zal zijn,†met de potentie om†miljoenen†doden te veroorzaken. De WHO ( World Health Organization) ondersteund deze angst, die mogelijk terecht blijkt te zijn:

Twee afzonderlijke†onderzoeksteams†-†een in Nederland†en de andere in†de Verenigde Staten- hebben afzonderlijk†manieren gevonden om het H5N1-virus te kunnen muteren, waarbij besmetting tussen zoogdieren mogelijk is. De WHO is bezorgd, maar wil wel dat het onderzoek zal worden voortgezet. De gegevens kunnen immers een pandemie voorkomen, al is het voor te stellen dat dergelijke informatie de veiligheid van miljoenen mensen kan ontnemen door terroristische aanslagen met zogenaamde biowapens. De vraag is dus of het verstandig is om dergelijke onderzoeksresultaten te publiceren in het belang van de mensheid.

Bron: MedicalXPress
Bron: Trouw.nl

In het kort de feiten op een rijtje wat betreft besmetting met het vogelgriepvirus:
Geplaatste afbeelding
(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures