Springen naar inhoud

- - - - -

De voorlente lijkt al te zijn begonnen!


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

  Drieske


 • >5k berichten
 • 10217 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 03 januari 2012 - 22:29

De voorlente lijkt al te zijn begonnen!

Het nieuwe jaar begint zacht. Zo zacht dat de natuur denkt dat het al voorjaar is. En dat is te zien!


De eerste bloeiende hazelaars zijn al gesignaleerd. En ook het speenkruid bloeit al, zo is op de site van De Natuurkalender te lezen.

Vroeg

Het is niet voor het eerst dat we getrakteerd worden op een vroege lente. De winter van 2011 (na december) was ook vrij zacht. En ook toen diende de voorlente zich twintig dagen eerder dan normaal aan. De echte herfst liet weer wat langer op zich wachten. De bladeren namen gemiddeld dertien dagen later dan normaal herfstkleuren aan en kwamen ook later naar beneden zetten. Geen wonder: het bleef tot diep in november mooi, zonnig weer. De natuur raakte daardoor zelfs een beetje van streek. Zo ging de gele lis, maar ook het fluitenkruid eind november spontaan weer bloeien.


Lees verder: http://www.scientias...-begonnen/52873

Bron: Natuurkalender.nl
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Rhiannon

  Rhiannon


 • >1k berichten
 • 3008 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 04 januari 2012 - 11:14

Ja er werd voorspeld dat we een extreme winter zouden krijgen ;) Maar ze hebben een woord vergeten: extreem zachte winter.
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

#3

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 04 januari 2012 - 14:17

Ja er werd voorspeld dat we een extreme winter zouden krijgen ;)

Inderdaad! Ik heb het beruchte artikeltje over die voorspelling nog opgeslagen om het nadien even te evalueren... Men spreekt daar zelfs over een horrorwinter, een winter des doods met temperaturen tot -25°C 's nachts! :)
Hun voorspelling voor december is in elk geval al redelijk naast de kwestie. Niet in het minst omdat het één van de warmste decembermaanden ooit was (bron)

Drie maanden lang, veel sneeuw en ’dodelijke’ vorsttemperaturen onder min twintig graden

Vanuit Duitsland en Nederland bereiken ons steeds meer onheilspellende berichten over de komende winter. Begin november zouden de temperaturen nog erg mild zijn, maar in de tweede helft helft van de volgende maand zou het een pak kouder gaan worden en mogen we ook al de eerste sneeuw verwachten in de Lage Landen. Waarna we vertrokken zijn voor drie maanden... Dat meldt onder meer Onweeronline.nl
...
Hieronder de prognose per maand van Wetter.net:
December: Wisselend. Periodes van kou, maar ook wat warmere dagen. Over het algemeen te koud. December zal ook -net als vorig jaar- in het teken staan van sneeuw. De kans op een Witte Kerst bedraagt momenteel in de Lage Landen 40%. Op locaties die hoger liggen dan 200 meter zelfs 60%.

Januari: Ook deze maand veel kouder dan normaal. 's Nachts kan de thermometer zelfs makkelijk dalen tot min 25 graden. Ook dan zullen we rekening moeten houden met sneeuw dankzij een aantal 'sneeuwintensieve' dagen.

Februari: Ook deze maand zal kouder verlopen dan het langjarig gemiddelde. Aan het einde van de winter is het vanzelfsprekend dat er ups en downs zijn, maar ook februari kan voor de nodige sneeuw zorgen. (odbs)

Uit: de Morgen, 26/10/'11

Maar toegegeven... de winter is natuurlijk nog maar net begonnen. En het ging maar om een voorspelling... :)

Dido

Veranderd door Dido, 04 januari 2012 - 14:19

Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

#4

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 04 januari 2012 - 14:26

Voorspellingen over 3 maanden, dat is ook vragen om moeilijkheden. En dan denken sommige 'wetenschappers' nog dat ze het klimaat kunnen voorspellen over 20 jaar ;)
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#5

shimmy

  shimmy


 • >1k berichten
 • 1168 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2012 - 11:24

Voorspellingen over 3 maanden, dat is ook vragen om moeilijkheden.

Daarbij dient natuurlijk wel aan gemerkt te worden dat dit soort persberichten veel met (verkeerde) interpretatie van weerberichten te maken hebben. Geen serieuze meteoroloog heeft gezegd dat "het zeker een extreem koude winter" zou worden. Weersvoorspelling hangen samen met kansberekening zeker als het meer dan 5 dagen vooruit betreft, het is maar net de vraag hoe iemand uit de media de getallen massa's kan en wil interpreteren om er een artikel uit te kunnen halen.

In de praktijk wordt overigens wel degelijk steeds meer gebruik gemaakt van langere termijnen weersvoorspellingen. Die klinken dan echter niet zo: "tussen 7 en 9 maart gaat het sneeuwen", maar eerder zo: "de kans dat dat boorplatform de zee opgesleept kan worden (binnen windlimiet) is in week 10 zoveel keer groter dan in week 12."

Veranderd door shimmy, 08 januari 2012 - 11:27


#6

benb

  benb


 • >250 berichten
 • 926 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 08 januari 2012 - 21:31

In tegenstelling tot de vorige winter heb ik hier nauwelijks wilde zwanen en wilde ganzen zien overvliegen. Ik neem aan dat het milde klimaat van nu daar de oorzaak van is.
nothing will change without a rebel

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures