Vreemd quasikristal komt uit de ruimte

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Vreemd quasikristal komt uit de ruimte

Vreemd quasikristal komt uit de ruimte


De structuur van quasikristallen is bijzonder eigenaardig. En de afkomst ook, zo blijkt nu.


Om goed te begrijpen wat quasikristallen zo bijzonder maakt, moeten we even terug naar het begin. Oftewel terug naar 1982. Toen ontdekte wetenschapper Dan Shechtman een quasikristal. En hij wist niet wat hij zag. Het kristal had op het niveau van atomen namelijk een uitzonderlijke symmetrie. Die symmetrie was zo bijzonder dat deze de hele wetenschappelijke theorie over de orde van atomen op zijn kop zette. De ontdekking veranderde de ideeën die mensen hadden over materie en de atomen waar materie uit bestond.


Tegenstand


Maar dat ging niet vanzelf. Shechtman kreeg met flink wat tegenstand te maken. Collega’s twijfelden aan zijn werk en conclusies. Zelf zegt Shechtman er het volgende over. “Voor een lange tijd moest ik het opnemen tegen de wereld. Ik werd belachelijk gemaakt.” Anno 2011 krijgt Shechtman dan eindelijk de erkenning die hij verdient en ontvangt hij de Nobelprijs voor zijn ontdekking.


Rusland


En nu halen zijn quasikristallen opnieuw het nieuws. Lang werd gedacht dat quasikristallen niet in de natuur konden ontstaan. Tot op heden zijn ze namelijk alleen nog maar in het laboratorium tot stand gekomen. Maar nu beschrijven wetenschappers in een nieuw paper een ‘natuurlijk’ quasikristal. Ze troffen het aan in gesteente in een gebergte in Rusland.


Lees verder: http://www.scientias.nl/vreemd-quasikrista...de-ruimte/52987


Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences ( http://www.pnas.org/content/early/2012/01/...115109.full.pdf )
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Reageer