Springen naar inhoud

- - - - -

Parasiet maakt zombie van honingbij


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 05 januari 2012 - 12:03

Parasiet maakt zombie van honingbij

Nieuw onderzoek wijst erop dat parasieten wel eens de reden kunnen zijn van de instorting van het bijenrijk.
Het gaat in een aantal delen van de wereld niet goed met bijen. Ze lijden onder een syndroom. Het zogenoemde Colony Collapse Disorder (CCD). Dit syndroom houdt in dat werksters hun thuis verlaten (meestal s nachts) waardoor hun samenleving ineenstort. De oorzaak van het syndroom is onbekend, maar wetenschappers hebben er wel ideen over. Misschien lijden de werksters aan een ziekte of veroorzaakt een schimmel het rare gedrag. Ook een parasiet werd als mogelijke oorzaak genoemd.

Vlieg
Amerikaanse wetenschappers hebben die laatstgenoemde mogelijke boosdoener nu onder de loep genomen. Ze bestudeerden hiervoor de vlieg Apocephalus borealis. Deze vlieg stopt haar eitjes in bijen. Wanneer de eitjes uitkomen, benvloeden de larven het gedrag van de bij. Ook doden ze de bij. Zon zeven dagen na zijn dood kruipen de larven uit de buik en kop van de bij.

Zombies
De wetenschappers bestudeerden honingbijen die de parasieten in hun lijfjes hadden. En ze ontdekten iets bijzonders, zo meldt het blad PLoS ONE. De bijen verlieten hun thuis en bleven schijnbaar zonder richtingsgevoel ronddolen. En wanneer hun laatste minuten zijn aangebroken, vertonen ze ook opvallend gedrag. Ze kunnen niet langer op hun pootjes staan. Ze blijven (de pootjes, red.) strekken en vallen om, vertelt onderzoeker Andrew Core. Het leken wel zombies. De vliegen lijken ook verantwoordelijk voor het feit dat veel bijen hun thuis s nachts verlaten.

...

Lees verder: http://www.scientias...honingbij/52992

Bron: Scientias.nl

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures