Springen naar inhoud

- - - - -

Spin van loch ness na 113 jaar in belgie teruggevonden


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 januari 2012 - 14:07

Bij de Belgische stad Lommel werd de bijna mythisch geworden Lentevuurspin voor het eerst sinds 113 jaar terug gevonden. Maar er hangt een schaduw boven deze ontdekking ...

'Monster van Loch Ness'
Sinds de laatste betrouwbare melding uit 1896 waren er nog enkele mensen die beweerden de soort gezien te hebben, maar nooit kon daarvan enig bewijs geleverd worden. Het bezorgde de spin haar bijnaam: 'Monster van Loch Ness onder de Belgische spinnen'. Het gaat om een soort die slechts in een klein gedeelte van de wereld voorkomt en bovendien overal sterk bedreigd is.

Geplaatste afbeelding
Volwassen mannetje Lentevuurspin (foto: DeKoLoGi)

Buitenbeentje
De Lentevuurspin heeft een bijzonder interessante levenswijze. De vrouwtjes en onvolwassen mannetjes leven in een zelfgegraven verticaal gangetje in de grond. Die ondergrondse levenswijze stelt hen in staat een stuk ouder te worden dan de meeste andere Belgische spinnen. De vrouwtjes kunnen wel vijf jaar of ouder worden. Boven hun ondergrondse woonbuis spinnen ze een klein wollig webje waarin prooien blijven kleven door een speciaal velcro-effect. Het vrouwtje is een bijzonder toegewijde moeder die eerst haar jongen half voorverteerd voedsel voedert en zich aan het eind van haar leven zelfs laat opeten door haar jongen.

Het opvallende uiterlijk van de volwassen mannetjes maakt hen voor velen tot de mooiste van alle Belgische spinnen. Met de vier tot zes zwarte puntvlekken op hun oranje of rode achterlijf doen ze denken aan lieveheersbeestjes.

Lees verder ... Natuurbericht.be


Publicatie:
Koen Van Keer, Lex Peeters & Toon Jansen: De Lentevuurspin in Vlaanderen, Pas ontdekt en al met uitsterven bedreigd

Veranderd door confusie, 10 januari 2012 - 09:08

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures