Springen naar inhoud

Verband tussen pse en zuur-base-/redox-eigenschappen ?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

make_choice

  make_choice


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2012 - 20:32

Kan je aan de hand van de plaats van een element in het periodiek systeem de zuur-base-eigenschappen en de redoxeigenschappen afleiden? Zo niet, hoe dan wel? Indien wel, op welke manier?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9135 berichten
 • VIP

Geplaatst op 09 januari 2012 - 13:47

Kan je aan de hand van de plaats van een element in het periodiek systeem de zuur-base-eigenschappen en de redoxeigenschappen afleiden?


Allereerst: elementen hebben geen zuur-base of redoxeigenschappen. Er zijn niet-ontleedbare stoffen, die uit n element bestaan, maar ook daarin zijn de redoxeigenschappen afhankelijk van de verschijningsvorm (neem bijvoorbeeld O3 (ozon) en O2)

Verder: het PSE vertelt nooit iets over de eigenschappen. Stoffen die naast elkaar of onder elkaar staan kunnen vergelijkbare eigenschappen hebben, en binnen een groep kun je soms trends ontdekken. Maar dat is lang niet altijd zo, en er zijn allerlei uitzonderingen. Je zult sowieso altijd de eigenschappen van de een moeten kennen om iets over de ander te kunnen beredeneren. Andersom kan wel: Als de eigenschappen van een aantal elementen overeenkomen kun je dat vaak verklaren aan de hand van het PSE.

En van de dingen die je zo kunt ontdekken is een trend in de redoxpotentiaal van F2/F-, Cl2/Cl-, Br2/Br- en I2/I-. Maar bijvoorbeeld aan de andere kant van het PSE is zo'n trend er niet bij Li+/Li, Na+/Na en K+/K

Ook voor zuursterktes valt zoiets te doen. Zo is er een trend in de zuursterkte van HI, HBr, HCl en HF, en ook in de zuursterkte van CH4, NH3, H2O en HF. Maar ook hier zijn dergelijke trends niet altijd en overal aanwezig.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures