Springen naar inhoud

- - - - -

Nanomateriaal stopt bloeding razendsnel


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 januari 2012 - 14:46

In veel ziekenhuizen worden sponzen met daarin gelatine gebruikt om bloedingen snel te stelpen. Het probleem met deze sponzen is echter dat ze een bloeding pas kunnen stoppen als ze kort daarvoor in vloeibare trombine worden gedompeld. In ziekenhuizen is daar natuurlijk alle gelegenheid voor. Maar in hele acute situaties – bijvoorbeeld een bloeding op het slagveld – niet. Daar lijkt de wetenschap een oplossing voor te hebben bedacht.

De onderzoekers ontwikkelden een coating op nanoschaal. In de coating zit trombine en looizuur. Deze stofjes worden op een spons gespoten. Door te spuiten, kunnen zelfs de binnenste vezels van de spons met trombine verzadigd raken.

Bloedingen die niet onder controle te krijgen zijn, zijn één van de belangrijkste doodsoorzaken onder soldaten. Een efficiënte manier vinden om bloedingen op het slagveld te stoppen, is lastig gebleken. Maar dit bijzondere materiaal biedt zeker mogelijkheden. Zo zijn de sponzen in allerlei vormen te wringen zonder dat ze hun werking verliezen. Ze passen dus in elke wond en zullen veel kunnen betekenen in oorlogsgebieden.

Vervolgonderzoek zal laten blijken of het toevoegen van bijvoorbeeld antibiotica aan de sponzen nog meer uitkomst zal kunnen bieden.

Lees hier meer. (Publicatie)

Bron: Scientias
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures