Springen naar inhoud

- - - - -

Lengte telomeren voorspelt levensduur zebravink


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 januari 2012 - 17:40

De lengte van telomeren kan al op jonge leeftijd voorspellen hoe oud zebravinken worden, aldus Britse onderzoekers.

Telomeren bevinden zich aan het uiteinde van chromosomen. In de chromosomen zit DNA opgeslagen en de telomeren op het uiteinde ervan beschermen dat genetische materiaal. Dat komt wel met een prijs: de telomeren slijten tijdens hun taak en worden steeds korter. Op een gegeven moment kunnen telomeren zelfs helemaal verloren gaan en dat kan ertoe leiden dat cellen minder goed gaan functioneren.

De onderzoekers namen bloed af bij zebravinken van verschillende leeftijden. Ze vroegen zich af of in het lijfje van de vogeltjes iets te vinden was dat de levensduur kon voorspellen.

Het onderzoek roept wel wat vragen op. Zo is reeds bekend dat de lengte van telomeren deels genetisch bepaald is. De onderzoekers willen graag weten welke andere factoren een rol spelen bij de lengte van telomeren en dus de levensduur van zebravinken. Mogelijk krijgt het onderzoek ook nog een staartje voor ons mensen. Net als bij zebravinken zijn ook op het uiteinde van onze chromosomen telomeren terug te vinden.

Lees hier meer. (Publicatie)
Bron: Scientias

Geplaatste afbeelding
(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures