Springen naar inhoud

Ge´nduceerde spanning in een geleider


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Tom VH

  Tom VH


 • >25 berichten
 • 29 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 januari 2012 - 15:20

Hallo,

Stel je hebt een 2 draads kabel die een toestel voed 24V. De sectie van de 2 aders = 2,5 mm▓. De lengte van de geleider is 20m.

Veronderstel dat direct naast deze 2-draads geleider nog een aardingsgeleider 50 mm▓ loopt. In deze geleider loopt een foutstroom van 10 kA met de vorm van een halve sinus (sin (2 * pi *10Hz *t)).

Wat is de ge´nduceerde spanning in de 2-draads leiding ten gevolge van de foutstroom (10kA halve sinus 10Hz)?

Kan dit berekend worden? Ik heb mijn boeken van elektriciteit nog eens bekeken maar ik kan het antwoord niet direct vinden. Misschien kan hier iemand mij opweg helpen d.m.v. een referentie van een boek of etc?

Zou deze boek mij verder kunnen helpen?

Het magnetisch veld B veroorzaakt door de stroom 10A sin (2 * pi *10Hz *t) is eenvoudig te berekenen. De lusinductantie van de 2-draadslijn is ook relatief eenvoudig te bereken maar waarschijnlijk mag ik voor het berekenen van de ge´nduceerde spanning niet de lusinductantie van de 2-draadslijn gebruiken. Het zal waarschijnlijk iets complexer zijn vermoed ik.

Alvast hartelijk dank!
Tom

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

In physics I trust

  In physics I trust


 • >5k berichten
 • 7391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 20 januari 2012 - 22:49

Verplaatst naar technische en overige wetenchappen.
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

#3

klazon

  klazon


 • >5k berichten
 • 6898 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 20 januari 2012 - 23:10

Getalsmatig kan ik je hier niet helpen.
Maar ik kan wel een indicatie geven van wat er gebeurt.
Als de drie geleiders in ÚÚn vlak liggen, dus de ene ader van de kabel verder van de aardgeleider dan de andere ader, dan zal in de lus een spanning worden ge´nduceerd, omdat de lus wordt doorsneden door de veldlijnen van de aardstroom.

Maar in de praktijk liggen de aders in een kabel getwist, waardoor ze gemiddeld even ver van de aarddraad zullen liggen.
In beide aders wordt dan dezelfde spanning ge´nduceerd, waardoor er geen spanning ontstaat in de lus, maar wel een spanningsverschil tussen de beide uiteinden van de kabel. Of zo'n spanning schadelijk is hangt af van de situatie.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures