Springen naar inhoud

- - - - -

Vrouwenschaarste laat man meer geld spenderen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 14 januari 2012 - 11:18

Wetenschappers van de universiteit van Minnesota concluderen naar aanleiding van een nieuw onderzoek dat schaarste van vrouwen er toe leidt dat mannen meer geld gaan uitgeven.

Wanneer dieren weten dat het vrouwelijk geslacht in de minderheid is en het dus lastig zal zijn om een vrouwtje aan de haak te slaan, dan worden ze competitiever. Ze gaan veel sneller de competitie met anderen aan in de hoop toch een vrouwtje te krijgen. De onderzoekers vroegen zich af hoe dat onder mensen zat en zetten een experiment op.

Experiment

Proefpersonen kregen nieuwsartikelen voorgelegd waarin stond dat in hun leefgebied veel meer mannen of veel meer vrouwen woonden. Daarna moesten ze aangeven hoeveel geld ze elke maand zouden willen sparen en hoeveel ze elke maand met creditcards zouden willen lenen. De mannen die net gelezen hadden dat vrouwen in hun leefgebied schaars waren, waren minder van plan om te sparen. Zij gaven aan gemiddeld 42 procent minder geld apart te willen leggen dan de mannen die dachten dat er veel vrouwen in hun leefgebied woonden. Ook gaven deze mannen aan meer geld uit te willen geven: gemiddeld 84 procent meer.

In een tweede onderzoek kregen proefpersonen foto’s te zien waarop of meer mannen of meer vrouwen of evenveel mannen en vrouwen te zien waren. Daarna konden de proefpersonen kiezen. Of nu 20 dollar ontvangen of een maandje wachten en dan 30 dollar ontvangen. De mannen die foto’s zagen waarop vrouwen schaars waren, gingen veel sneller voor de 20 dollar. “Economen vertellen ons dat mensen beslissingen maken door goed over hun keuze na te denken,” vertelt onderzoeker Bladas Griskevicius. Het blijkt dat we dus veel gemeen hebben met (andere) dieren...

Nieuwsgierig naar de analyse? Lees hier verder.

Lees hier meer. (Publicatie)
Bron: Scientias

Geplaatste afbeelding
(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures