Springen naar inhoud

- - - - -

Radiolawaai in nederland geen probleem voor lofar


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 15 januari 2012 - 10:25

Wie de zwakke radiosignalen van ver weg, uit de begindagen van het heelal wil opvangen kan maar het beste op een stil plekje van de wereld gaan zitten. Ergens op een hoge berg, of in een afgelegen woestijn. Toch? Welnee, het kan best in het lawaaiige Nederland, bewijzen de bouwers van de Low Frequency Array (LOFAR).

Twijfel
‘Veel radioastronomen zeiden dat het helemaal niet kon wat wij wilden,' zegt Falcke, die de leiding heeft over de International LOFAR Telescope Board. ‘Maar wij konden gister de collega's meedelen dat LOFAR werkt zoals we ons hadden voorgesteld.'

LOFAR
LOFAR is ontworpen om radiosignalen met lage frequenties te meten (golflengtes van 2 tot 20 meter). Daar is een heel grote telescoop voor nodig én de mogelijkheid om aardse radioruis uit te sluiten. Als de telescoop (kosten 150 miljoen euro) later dit jaar helemaal klaar is, bestaat hij uit 2.700 antennes die meten op hele lage frequentie (30-80 megahertz), en 43.000 radioantennes - verstopt in grote platte platen - die meten op wat hogere frequentie (120-240 megahertz). Het merendeel staat in Nederland, maar met het aansluiten van stations in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Zweden kan de installatie nog preciezer meten. Later dit jaar is LOFAR echt helemaal klaar en kunnen astronomen vanuit de hele wereld de Nederlandse telescoop gaan gebruiken.


Geplaatste afbeelding
LOFAR wordt gebruikt voor het bestuderen van superzare zwarte gaten. Een klassiek voorbeeld is het actieve sterrenstelsel Cygnus A, op 700 miljoen lichtjaar afstand. Uit deze eerste LOFAR-opname blijkt dat de jets van plasma van het zwarte gat in het centrum van dit stelsel, tot 2000 lichtjaar van het centrum reiken. Een van de resultaten die de twijfel over LOFAR doen verstommen.


Bron:
Radboud Universiteit Nijmegen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures