Springen naar inhoud

- - - - -

Perfect bolvormige gouden nanodruppeltjes


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 16 januari 2012 - 13:22

Perfect bolvormige gouden nanodruppeltjes geproduceerd met de kleinste nanojets ooit

KU Leuven-onderzoeker Ventsislav Valev en een internationaal team van wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor de optische manipulatie van materialen op nanoschaal. Plasmonische hotspots– gebieden die door een elektrische stroom zeer lokaal opwarmen – kunnen nanostructuren uit goud smelten en de kleinste nanojets ooit waargenomen produceren. De minuscule gouden nanodruppeltjes gevormd in die nanojets zijn perfect sferisch, wat interessant is voor medische toepassingen.

Het fenomeen van de ‘backjet’ waarop de methode steunt, is vergelijkbaar met wat er gebeurt wanneer een keitje in het water valt. Nauwkeurig gerichte ultrasnelle laserpulsen dragen voldoende energie in zich om lokaal het oppervlak van een goudfilm te doen smelten. Wanneer de laserpuls de film raakt, zal een backjet op nanoschaal, een nanojet, van gesmolten goud oprijzen.

De naam suggereert het al: nanojets op het oppervlak van een homogene goudfilm zijn erg klein. De precieze omvang hangt af van de energiedistributie in de lichtpuls. Die energiedistributie is afhankelijk van de golflengte van het licht. Wetenschappers gingen er van uit dat nanojets nooit veel kleiner kunnen zijn dan de golflengte van het licht. Nochtans zijn Ventsislav Valev en zijn collega’s er in geslaagd om nanojets te maken die wel degelijk veel kleiner zijn, met de hulp van “plasmonische hotspots”.


Lees verder: http://www.kuleuven....2012_01_13.html

Bron: KULeuven
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures