Springen naar inhoud

Ozon in strato- en troposfeer


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 januari 2012 - 18:47

Ozon bevindt zich van nature in de stratosfeer, maar zodra wij mensen ozon de atmosfeer inbrengen komt het in de troposfeer terecht (vermeldt mijn ak-boek) ....hoe kan dat? Ik neem aan dat men gewoon over hetzelfde 'soort' ozon spreekt...kan de ozon vanaf het aardoppervlak (en lucht) niet verder geraken dan de troposfeer, of wil de ozon op 1 of andere manier 'zelf' niet verder? Welke stof(fen) hebben invloed op het mogelijk tegenhouden van uitwisseling van ozon tussen beide sferen?

Het gat in de ozonlaag bevindt zich in de stratosfeer, dus ozon de atmosfeer in brengen vanaf de aarde zal geen oplossing zijn om het gat te dichten...kan men dan geen ozon vanuit de tropo- naar de stratosfeer plaatsen?
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46341 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 18 januari 2012 - 20:06

http://www.ucar.edu/learn/1_7_1.htm

So why can't we take all of this "bad" ozone and blast it up into the stratosphere? The answer lies in the vast quantities needed and ozone's instability in the dynamic atmosphere. Ozone molecules don't last very long, with or without human intervention. The vehicle necessary to transport such enormous amounts of ozone into the stratosphere does not exist, and, if it did, it would require so much fuel that the resulting pollution might undo any positive effect. Rather than seek such grandiose solutions, we need to decrease the production of those chemicals that break down ozone in the stratosphere and help create ozone in the troposphere.


Wat betreft hoeveelheden, zie ook deze sigarendoosberekening:

http://www.wetenscha...s...st&p=453553

Wat betreft instabiliteit, ozon is een reactief goedje. Als je eieren transporteert en je doet 4 weken over de reis dan komen er kuikens aan. Bovendien zijn de ozonconcentraties in de troposfeer ook op smogdagen in puur getalsmatige zin gewoon laag.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46341 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 18 januari 2012 - 22:45

Viel me dit zinnetje later pas op.

ozon de atmosfeer in brengen vanaf de aarde zal geen oplossing zijn om het gat te dichten...kan men dan geen ozon vanuit de tropo- naar de stratosfeer plaatsen?

Is er feitelijk praktisch verschil tussen "vanaf de aarde" en "vanaf de troposfeer" ?

Dan nog, hoe haal je een stof uit de lucht die er in concentraties van maximaal enkele tientallen ppb in zit? (drempelwaarde voor optredende vegetatieschade ligt op 40 ppb voorzover ik kan vinden, en die halen we gelukkig niet zo vaak)
Technisch zal dat best wel te doen zijn, maar zou de uitstoot voor de energie die daarvoor nodig is niet net zo veel (of meer) ozon veroorzaken als dat we eruit halen? Hoeveel miljoenen kubieke kilometers lucht moeten we gaan behandelen voordat het effect ook maar enigszins meetbaar zou zijn?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures