Springen naar inhoud

Economische wetenschap en marktplaats.nl


 • Log in om te kunnen reageren

#1

*_gast_Bartjes_*

 • Gast

Geplaatst op 19 januari 2012 - 19:21

Bij de verkoop op sites zoals Marktplaats.nl lijkt het toeval een grote rol te spelen. Is dat ook zo, of kan je daar toch duidelijke patronen in ontdekken en door het aanbieden van de juiste spulletjes je voordeel mee doen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bart

  Bart


 • >5k berichten
 • 7224 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 januari 2012 - 20:43

Marktplaats is een veiling, zoals menig andere. Er is vraag en aanbod. Bij veel aanbod zullen de prijzen dalen, bij veel vraag zullen de prijzen stijgen. Soms wordt er iets aangeboden waar geen vraag naar is. Dan verkoop je de spullen niet.

Mensen die onervaren zijn met veilingen kunnen zich laten leiden door emoties, waardoor zij een product hoger dan de marktprijs kopen, of lager dan de marktprijs verkopen.

Waar denk jij hierin 'toeval' te zien?
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

#3

*_gast_Bartjes_*

 • Gast

Geplaatst op 19 januari 2012 - 21:03

Het toeval zit 'm denk ik hierin dat maar net de juiste persoon de juiste aanbieding moet zien. Statistische fluctuaties worden niet uit gemiddeld zoals dat bij een ideale markt met zeer vele kopers en verkopers wel het geval is.

Zijn er statistieken beschikbaar die trends in vraag en aanbod vastleggen waaraan je dan kunt zien wat zinvol is om aan te bieden (en tegen welke prijs), en wat niet? Of is het echt wat de gek ervoor geeft?

#4

hanzwan

  hanzwan


 • >100 berichten
 • 132 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 januari 2012 - 01:43

Ik ben het eens met wat Bart zegt. Het is nog net geen rommelmarkt waar geen transparantie is en iemand op een goede dag een stradivarius kan kopen voor 2 kwartjes, maar het is ook geen Stock Exchange markt waar analyses de toon voeren. Je zult als je je best doet beslist een aantal goede koopjes doen, en wanneer jij graag iets tegen een redelijke prijs wilt verkopen kun je d.m.v timing je prijs ongetwijfeld iets hoger laten oplopen. Echter een groot probleem in de markt zit hem denk ik in de 2-de hands aard van de vele goederen en de reden waarom veel mensen het gebruiken.

Naar mijn gevoel verkopen mensen hun producten er meestal op omdat zij er niks mee kunnen/ervan af willen en niet even prijsgevoelig zijn als op andere markten. Zij zijn naar mijn mening sneller bereid concessies te doen in de prijs wanneer dit betekent dat ze gemakkelijker en sneller van het product af zijn. Of dat betekent of het echt loont om deze markt te analyseren en te handelen op prijs/vraag en aanbod veranderingen vraag ik mij af. De goederen worden op deze markt aangeboden/gevraagd omdat er veelal via andere kanalen geen vraag of aanbod voor is.

Een handelaar die in zijn ogen een goede deal heeft gekregen voor een product zal alsnog grote moeite kunnen krijgen van de producten af te komen, anders was er op het moment dat hij het kocht wel meer vraag of was de prijs wat hoger geweest. Die extra tijd kost hem weer meer opslag en illiquiditeit. Daarnaast zijn het tweede hands goederen waarop garantie kan ontbreken, en het product heeft een grotere kans om tussentijds kapot te gaan. Er zullen ongetwijfeld fantastische deals gemaakt zijn, net als er fantastische prijzen worden gewonnen in het casino. Ik vermoed alleen dat het niet loont om als handelaar toe te treden op de markt.

Ik vermoed dan ook dat mensen vooral kijken naar de prijs die anderen voor een soortgelijk product vragen of kregen en daarop baseren of ze het willen aanbieden of niet. Wanneer er geen vergelijking is zullen ze een eigen prijs verzinnen. Hier zouden dan zoals de eerste post suggest best nog weleens schommelingen in zitten maar zover ik weet wordt daar geen analyse in gedaan.

#5

*_gast_Bartjes_*

 • Gast

Geplaatst op 22 januari 2012 - 11:14

Het gaat mij niet om het kopen en duurder weer verkopen, maar enkel om de vraag wat op zeker moment loont om op Marktplaats.nl (of een vergelijkbare site) te zetten. Als ik Marktplaats.nl doorkijk zie ik prachtige spullen staan voor een spotprijsje die toch niet verkopen, ik kan er nauwelijks een patroon in ontdekken.

#6

*_gast_Bartjes_*

 • Gast

Geplaatst op 23 januari 2012 - 14:34

Dit komt aardig in de richting:

http://statisch.mark...l/about_us.html

#7

*_gast_Bartjes_*

 • Gast

Geplaatst op 23 januari 2012 - 22:03

Dit ook:

http://www.alexa.com...marktplaats.nl#

#8

*_gast_Bartjes_*

 • Gast

Geplaatst op 25 januari 2012 - 23:56

Op eBay kan je in rubrieken naar de "Afgelopen aanbiedingen" zoeken. Dat geeft prijzen waarvoor die artikelen uiteindelijk verkocht zijn. Ook als ze niet verkocht zijn kan je dat zien. Zo kan je een grove inschatting maken wat je op Marktplaats.nl zou kunnen verwachten.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures