Springen naar inhoud

- - - - -

Vliegveiligheid bij vogels


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 januari 2012 - 09:52

Ook vogels hebben een snelheidslimiet

Geplaatste afbeelding

Wanneer ze harder vliegen dan die limiet is hun kans op botsingen ongeacht de kennis van de omgeving bijzonder groot.

Dat concluderen wetenschappers van MIT en Harvard University. Ze hebben een wiskundig model ontwikkeld waarmee de maximumsnelheid van vogels in elke willekeurige omgeving (met veel of weinig obstakels) kan worden vastgesteld.

Model

De onderzoekers lieten in hun model een vogel door de bossen (met verschillende samenstellingen: dichtbegroeid of juist heel open) vliegen. Ze ontdekten dat er – ongeacht de dichtheid van het bos – een maximumsnelheid is. Wanneer een vogel harder vliegt crasht hij gegarandeerd. Als de vogel langzamer vliegt dan komt hij het bos heelhuids weer uit.

Havik

Onderzoekers bedachten dat dat anders moest kunnen en lieten zich daarvoor inspireren door de natuur. Door de havik om precies te zijn. Deze vogel baseert zijn snelheid niet op zijn zicht. Hij vliegt bijvoorbeeld in een bos waar zijn zicht beperkt is nog best hard (zie onderstaand filmpje). Dat komt doordat de vogel van opening naar opening vliegt. Hij ziet een opening tussen bomen, vliegt er doorheen en gaat er vanuit dat zich weer zo’n opening aandient. Dat is gewoon een kwestie van intuďtie: hij weet dat hij bij een bepaalde dichtheid altijd een opening kan vinden.


Ski

De onderzoekers vergelijken het met skiën. Een skiër laat zijn snelheid ook niet afhangen van wat hij kan zien. In plaats daarvan skiet hij met flinke snelheid tussen de bomen door in de verwachting dat hij een opening kan vinden. “Wanneer je een pad af gaat dan ski je niet op zo’n manier dat je altijd voor de eerste boom tot stilstand kan komen,” legt onderzoeker Emilio Frazzoli uit. “Je skiet en je ziet een opening en dan vertrouw je erop dat je zodra je daar bent een andere opening ziet en door kunt gaan.” En net als de havik houden we er dan een intuďtieve snelheidslimiet op na.

...

Lees hier het volledige artikel
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures