Vliegveiligheid bij vogels

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.146

Vliegveiligheid bij vogels

Ook vogels hebben een snelheidslimiet


Afbeelding


Wanneer ze harder vliegen dan die limiet is hun kans op botsingen ongeacht de kennis van de omgeving bijzonder groot.


Dat concluderen wetenschappers van MIT en Harvard University. Ze hebben een wiskundig model ontwikkeld waarmee de maximumsnelheid van vogels in elke willekeurige omgeving (met veel of weinig obstakels) kan worden vastgesteld.


Model


De onderzoekers lieten in hun model een vogel door de bossen (met verschillende samenstellingen: dichtbegroeid of juist heel open) vliegen. Ze ontdekten dat er – ongeacht de dichtheid van het bos – een maximumsnelheid is. Wanneer een vogel harder vliegt crasht hij gegarandeerd. Als de vogel langzamer vliegt dan komt hij het bos heelhuids weer uit.


Havik


Onderzoekers bedachten dat dat anders moest kunnen en lieten zich daarvoor inspireren door de natuur. Door de havik om precies te zijn. Deze vogel baseert zijn snelheid niet op zijn zicht. Hij vliegt bijvoorbeeld in een bos waar zijn zicht beperkt is nog best hard (zie onderstaand filmpje). Dat komt doordat de vogel van opening naar opening vliegt. Hij ziet een opening tussen bomen, vliegt er doorheen en gaat er vanuit dat zich weer zo’n opening aandient. Dat is gewoon een kwestie van intuïtie: hij weet dat hij bij een bepaalde dichtheid altijd een opening kan vinden.

<object width="425" height="350"></param></param><embed src="" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>


Ski


De onderzoekers vergelijken het met skiën. Een skiër laat zijn snelheid ook niet afhangen van wat hij kan zien. In plaats daarvan skiet hij met flinke snelheid tussen de bomen door in de verwachting dat hij een opening kan vinden. “Wanneer je een pad af gaat dan ski je niet op zo’n manier dat je altijd voor de eerste boom tot stilstand kan komen,” legt onderzoeker Emilio Frazzoli uit. “Je skiet en je ziet een opening en dan vertrouw je erop dat je zodra je daar bent een andere opening ziet en door kunt gaan.” En net als de havik houden we er dan een intuïtieve snelheidslimiet op na.


...


Lees hier het volledige artikel

Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.

I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Reageer