Springen naar inhoud

De normaal verdeling verdelen in gelijke intervallen.


 • Log in om te kunnen reageren

#1

AdVen

  AdVen


 • 0 - 25 berichten
 • 16 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 januari 2012 - 19:02

Wie kan me helpen met het volgende probleem.

Gegeven is een standard normaal verdeelde variabele X. De specifieke waarde die X aanneemt geven we aan met de letter x. Men verdeelt het domein van de verdeling op in vijf intervallen (meer in het algemeen n intervallen), waarvan de drie (n-2) middelste gelijk zijn. De grenzen van de intervallen noemen we resp. a1, a2, a3 en a4. De linkergrens van het meest linkse interval (het eerste interval) is dus a0. De rechtergrens van het meest linkse interval (het eerste interval) is a1, etc. De rechtergrens van het meest rechtse interval (het laatste interval) is a5. De ondergrens van het eerste interval is - oneindig en de bovengrens van het vijfde interval is + oneindig. Alleen de intervallen 2, 3 en 4 zijn dus gelijk (meer in het algemeen de intervallen 2 t/m n-1). Omdat de intervallen 2, 3 en 4 gelijk zijn,
kunnen we de lengte van elk van die intervallen gelijk stellen aan δ. De positie van de ondergrens van interval 2 (of de bovengrens van het onderste interval) noemen we α. In dat geval worden de grenzen van de intervallen als vogt:

a0 = - oneindig
a1 = α + 0 δ
a2 = α + 1 δ
a3 = α + 2 δ
a4 = α + 3 δ
a5 = + oneindig

Als bij een trekking de uitkonst x in het eerste (onderste) interval ligt noemen we die uitkomst 1. Als de uitkonst x in het tweede interval interval ligt noemen we die uitkomst 2 enzovoorts. Als de uitkonst x in het laaste interval ligt noemen we die uitkomst 5. Meer in het algemeen: als de uitkomst in het i-de interval noemen we die uitkomst i. Op die manier hebben we dus een nieuwe toevalsvariabele I met de specifieke waarden i = 1, 2, 3, 4, 5 of, meer in het algemeen, i = 1, ..., n.

De vraag luidt nu wat is de product moment correlatie tussen X en I liefts uitgedrukt in α en δ.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

AdVen

  AdVen


 • 0 - 25 berichten
 • 16 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 januari 2012 - 20:40

Wie kan me helpen met het volgende probleem.

Gegeven is een standard normaal verdeelde variabele X. De specifieke waarde die X aanneemt geven we aan met de letter x. Men verdeelt het domein van de verdeling op in vijf intervallen (meer in het algemeen n intervallen), waarvan de drie (n-2) middelste gelijk zijn. De grenzen van de intervallen noemen we resp. a1, a2, a3 en a4. De linkergrens van het meest linkse interval (het eerste interval) is dus a0. De rechtergrens van het meest linkse interval (het eerste interval) is a1, etc. De rechtergrens van het meest rechtse interval (het laatste interval) is a5. De ondergrens van het eerste interval is - oneindig en de bovengrens van het vijfde interval is + oneindig. Alleen de intervallen 2, 3 en 4 zijn dus gelijk (meer in het algemeen de intervallen 2 t/m n-1). Omdat de intervallen 2, 3 en 4 gelijk zijn, kunnen we de lengte van elk van die intervallen gelijk stellen aan δ. De positie van de ondergrens van interval 2 (of de bovengrens van het onderste interval) noemen we α. In dat geval worden de grenzen van de intervallen als vogt:

a0 = - oneindig
a1 = α + 0 δ
a2 = α + 1 δ
a3 = α + 2 δ
a4 = α + 3 δ
a5 = + oneindig

Als bij een trekking de uitkomst x in het eerste (onderste) interval ligt noemen we die uitkomst 1. Als de uitkomst x in het tweede interval interval ligt noemen we die uitkomst 2 enzovoorts. Als de uitkomst x in het laaste interval ligt noemen we die uitkomst 5. Meer in het algemeen: als de uitkomst in het i-de interval noemen we die uitkomst i. Op die manier hebben we dus een nieuwe toevalsvariabele I met de specifieke waarden i = 1, 2, 3, 4, 5 of, meer in het algemeen, i = 1, ..., n.

De vraag luidt nu wat is de product moment correlatie tussen X en I liefts uitgedrukt in α en δ.


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures