Springen naar inhoud

- - - - -

Dolfijnen oefenen 's nachts walvisgeluiden


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 januari 2012 - 21:09

Onderzoek wijst erop dat dolfijnen in gevangenschap ‘s nachts walvissen nadoen, daar kwamen onderzoekers in het Franse dolfinarium Plančte Sauvage achter.

Vanaf eind februari 2009 introduceerde Plančte Sauvage een begintune. Wanneer de bezoekers binnenkwamen, waren er gedurende 21 minuten natuurlijke geluiden te horen. Bijvoorbeeld meeuwen, fluitende dolfijnen en zingende bultruggen.

Imitatie

De dolfijnen waren allemaal in gevangenschap geboren en hadden dus nog nooit een bultrug gehoord. Ogenschijnlijk vonden ze dat dan ook heel bijzonder. Want ‘s nachts begonnen de dieren de bultrug na te doen. De onderzoekers maakten er opnames van.

Overdag maakten de dolfijnen geluiden die bij hun soort horen. Maar ‘s nachts klonken geluiden die sterk leken op die van de bultrug. De dolfijnen imiteerden de bultrug geen enkele keer tijdens de show, oftewel kort nadat ze deze echt gehoord hadden. Ze bewaarden hun imitaties voor ‘s nachts. En dat is heel interessant, want zou het zo kunnen zijn dat meer dieren ‘s nachts (in hun slaap of in hun dromen) vaardigheden oefenen? De eerste imitaties klonken toen de dolfijnen de bultrug zo’n 87 keer gehoord hadden. De geluiden die de dolfijnen maakten, zaten normaal gesproken niet in hun repertoire.

Lees hier verder...

Bron: Scientias
Wetenschappelijk artikel

Geplaatste afbeelding
(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.




0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures