Springen naar inhoud

- - - - -

Gebruik microbubbels maakt winnen biobrandstof van algen efficiŽnter


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 januari 2012 - 13:52

Microbubbels blijken een nieuwe methode te zijn voor het efficiŽnter maken van productie van biobrandstoffen bij algen. De techniek bouwt voort op eerder onderzoek, waarin microbellen werden gebruikt om de manier waarop algen te verbeteren is gecultiveerd.

Algen produceren een soort olie die kan worden verwerkt tot een (bruikbare) biobrandstof. Biobrandstoffen worden beschouwd als een belangrijk alternatief voor fossiele brandstoffen, die langzaam maar zeker opraken. Algen, in het bijzonder, hebben de potentie om een zeer efficiŽnte biobrandstof te produceren. Echter, tot nu toe, is er geen methode van oogsten en het verwijderen van het water uit de algen ontwikkeld waardoor de olie effectief kan worden verwerkt.

Een onderzoeksteam onder leiding van professor Will Zimmerman van de afdeling Chemische en Process Engineering aan de universiteit van Sheffield, gelooft dat ze het probleem hebben opgelost. Ze hebben namelijk een goedkope manier ontwikkeld waarbij microbellen de door algen geproduceerde deeltjes naar het oppervalk van het water laten 'drijven'. Daardoor zal het oogsten gemakkelijker gaan, en het opslaan van biobrandstof-producerende bespraren tijd en geld. Het onderzoek is ingesteld om te worden gepubliceerd in Biotechnology and Bioengineering op 26 januari 2012.

Microbubbels zijn eerder gebruikt voor flotatie, zo maken waterzuiveringsbedrijven er al langer gebruik van. Maar niet eerder is er in deze context mee gewerkt, mede doordat een kostbare installatie de bubbels opwekt. Het systeem van het onderzoeksteam bespaart 1000 maal minder energie om microbubbels te laten ontstaan, en de kostprijs van het gehele systeem van de onderzoekers valt ook gunstig uit, althans dat verwachten ze.

De volgende stap in het project is een testplant ontwikkelen om het systeem, op grote schaal, te onderzoeken, om zo te kijken waar nieuwe aanpassingen nodig zijn.

Bron: Physorg
Wetenschappelijk artikel: Bijlage  perlemax_microflotation_for_algal_separation.pdf   685,78K   92 maal gedownload

Geplaatste afbeelding
(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures