Springen naar inhoud

- - - - -

Hoge concentraties testosteron benadelen mannelijke foetussen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 januari 2012 - 16:32

Australische onderzoekers publiceren in de Journal of Child Psychology and Psychiatry dat mannen die voor de geboorte bloot worden gesteld aan hoge niveau's testosteron, twee keer zoveel kans hebben op een vertraging in taalontwikkeling ten opzichte van vrouwen. Laatste groep lijkt juist profijt te behalen uit wat extra testosteron tijdens de foetale ontwikkeling.

De onderzoekers hebben zich gericht op het navelstrengbloed van 767 baby's om de aanwezigheid van testosteron te meten, en dit in verband te brengen met de periode van groei waarin het taal-gerelateerde deel van de hersenen van foetussen zich zal ontwikkelen. De peuters zijn nu een, twee, of drie jaar oud en zijn inmiddels getest op hun taalvaardigheid.

Hoofdauteur Professor Andrew Whitehouse van de Universiteit van West-AustraliŽ geeft aan dat 12% van de peuters een taalachterstand heeft, met name mannen hebben de neiging om in een langzamer tempo dan vrouwen hun taalvaardigheden te ontwikkelen.

Het onderzoeksteam geloofde dat dit kan worden veroorzaakt door prenatale blootstelling aan seks-steroÔden, zoals testosteron. Bij mannelijke foetussen is bekend dat ze 10 keer de circulerende niveaus van testosteron ten opzichte van vrouwen in het bloed hebben. Het team legt voor dat hogere niveaus van blootstelling aan prenatale testosteron, de kan de kans op vertragingen van taalontwikkeling zal verhogen.

Resultaten

De resultaten toonden aan dat mannelijke zuigelingen met een hoog niveau van testosteron in het navelstrengbloed twee tot drie keer meer kans op een taalachterstand hadden. Er werd echter het tegenovergestelde effect gevonden bij vrouwelijke baby's, waar een hoge niveau van testosteron in het navelstrengbloed werd geassocieerd met een verminderd risico op een taalachterstand.

Eerdere kleinere studies hebben het verband tussen testosteron gehalte in het vruchtwater en taalontwikkeling onderzocht. Echter, dit is de eerste grote bevolkingsonderzoek naar de relatie tussen navelstrengbloed en taalachterstand in de eerste drie levensjaren.

"Taalvertraging is een van de meest voorkomende redenen waarom kinderen worden meegenomen naar een kinderarts. Deze nieuwe bevindingen kunnen ons helpen om de biologische mechanismen als taalachterstand, evenals taalontwikkeling beter te kunnen begrijpen", aldus Professor Whitehouse.


Het officiŽle wetenschappelijke artikel zal nog gepubliceerd worden (Wiley.com heeft de rechten gekregen om alvast een deel te openbaren). Waar ik persoonlijk nog nieuwsgierig naar ben is het feit waar die hoge concentraties testosteron vandaan komen, en of dit aan de foetus of aan de moeder ligt.


Bron: MedicalXpress
Bron: Wiley

Geplaatste afbeelding
(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures