Springen naar inhoud

- - - - -

Kikkers ruiken lekker


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 januari 2012 - 10:45

Kikker ruiken lekker

Kikkers communiceren via vluchtige organische verbindingen. Mogelijk is dit hun manier om soortgenoten te vinden in een overbevolkt moeras, oppert Stefan Schulz (TU Braunschweig) in Angewandte Chemie.

Het is voor het eerst dat amfibieŽn worden betrapt op het gebruik van feromonen in de gasfase. Bekend was wel dat ze een hele reeks genen bezitten voor geurreceptoren, maar dat wilde nog niet zeggen dat ze er iets mee deden.

Schulz en zijn collegaís hebben nu de stoffen geÔsoleerd die worden afgescheiden door mannelijke Mantellidae-kikkers op het eiland Madagaskar. Een aantal van die stoffen maakten ze in grotere hoeveelheden na in het lab, zodat ze konden uitproberen of vrouwtjeskikkers er op reageerden.

Zo ontdekten ze dat die vrouwtjes worden aangetrokken door een mix van 8-methyl-2-nonanol en een verbinding genaamd phoracantholide J. Daarbij lijken de ongeveer 100 verschillende Mantellidae-soorten elk een andere mengverhouding te gebruiken. Schulz vermoedt dat de kikkers hierdoor gemakkelijker hun eigen soortgenoten uit de meute kunnen vissen.
Geplaatste afbeelding 8-methyl-2-nonanol (boven) en phoracantholide J.

Wat die andere stoffen precies doen, is nog niet duidelijk. Mogelijk maken die nog iets duidelijker tot welke soort de kikker in kwestie behoort.
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures