Springen naar inhoud

- - - - -

Hersenen verzetten zich tegen vergeetachtigheid


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 29 januari 2012 - 13:26

Bij patiŽnten met dementie als gevolg van de ziekte van Alzheimer blijken de hersenen nieuwe communicatiestrategieŽn te kunnen ontwikkelen. Tot dusver werd bij de ziekte van Alzheimer vooral gekeken naar de mediaal temporaalgebieden. Nu blijkt dat gebieden van de pariŽtaalkwab ook cruciale veranderingen te ondergaan in het begin van het ziekteproces. Delen van de pariŽtaalkwab die in gezonde mensen minder betrokken zijn bij het uitvoeren van een bepaalde taak intensiveren hun samenwerking, mogelijk om verlies aan samenwerking elders te compenseren. Het menselijke brein blijkt deze truc te gebruiken om optimaal te blijven functioneren en de verwoestende gevolgen van ziektes zoals Alzheimer af te wenden.

Voor het onderzoek zijn 18 gezonde vrijwilligers en 18 patiŽnten met beginnende Alzheimer gevraagd om een mentale rotatie taak uit te voeren. De proefpersonen moesten bepalen of twee naast elkaar staande driedimensionale structuren congruent of incongruent waren. Tijdens de taak werden MRI beeldvormingstechnieken gebruikt om de hersenactiviteit te registreren. Het verbluffende resultaat: ondanks beginnende dementie, presteerden de patiŽnten met Alzheimer net zo goed en net zo snel als de controlegroep. Echter, de activiteit in de betrokken gebieden van de hersenen toonde duidelijke verschillen.

De onderzoekers zagen veranderingen in de pariŽtaalkwab van de patiŽnten met Alzheimer. De pariŽtaalkwab is sterk verbonden met de medialetemporale gebieden die belangrijk zijn voor het geheugen. ďDe pariŽtaalkwab is betrokken bij tal van cognitieve vermogensĒ, ďbijvoorbeeld rekenen, aandacht, episodisch geheugen, voor de ruimtelijke relaties tussen objecten en zelfs meditatie. Uit het onderzoek blijkt dat in het brein van Alzheimer patiŽnten de gebieden in de laterale pariŽtaalkwab meer samenwerken dan bij gezonde mensen. Maar, specifieke pariŽtaalgebieden die deel uitmaken van het centrale geheugennetwerk vertonen een verminderde connectiviteit, in vergelijking met de gezonde mensen.Ē Afname van de geheugenfunctie is een van de belangrijkste kenmerken van de ziekte van Alzheimer. De onderzoekers concluderen dat de pariŽtaalkwab van de patiŽnt in staat is om andere connecties te gebruiken om de tekorten op andere plaatsen te compenseren.


Bron:
Universiteit Maastricht


Wetenschappelijke publicatie:
H.I.L. Jacobs, et al.: Functional integration of parietal lobe activity in early Alzheimer disease
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures