Springen naar inhoud

- - - - -

Slaapapneu speelt rol bij 'stille' beroerten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 01 februari 2012 - 19:01

Zo'n 350.000 Nederlanders hebben te kampen met slaapapneu, een aandoening waarbij tijdens het slapen de ademhaling regelmatig stopt. Onderzoekers van de Dresden University Stroke Center's Department of Neurology at the University of Technology in Dresden te Duitsland verklaren dat er een verband is tussen slaapapneu en het krijgen van zogenoemde stille beroerten, beroerten die uitwendige niet op te merken zijn.

Slaapapneu is in twee hoofdcategorieŽn in te delen:

1.) CSAS (Centrale-SlaapApneuSyndroom); bij deze vorm van apneu worden er tijdens het slapen te weinig signalen naar het ademhalingscentrum in de hersenen gezonden, hierdoor valt de ademhaling weg.

2.) OSAS (Obstructieve-SlaapApneuSyndroom); tijdens het slapen neemt de tonus van mond- en keelspieren sterk af bij ontspanning. Hierdoor zal het bovenste gedeelte van de luchtweg dichtvallen, waardoor de persoon wakker wordt door een lage concentratie zuurstof in het bloed. Meestal gebeurt dit vlak voordat iemand in de fase komt van het 'dieper slapen', dus bij maximale ontspanning. Dergelijke personen kunnen dus zwaar vermoeid raken doordat ze steeds wakker schrikken.

De onderzoekers vinden dat er nog altijd te weinig aandacht aan dergelijke patiŽnten wordt besteed, de aandoening wordt namelijk nog niet officieel erkend. Het onderzoeksteam wil hier verandering in brengen, en bestudeerde een groep patiŽnten - gemiddeld 67 jaar oud, blank, en 54 procent aan deelnemende vrouwen - die 's nachts in het ziekenhuis slaapapneutesten ondergingen.

Lees hier verder...

Hieronder is een afbeelding van de OSAS-vorm te zien:

Geplaatste afbeelding
(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures