Springen naar inhoud

* * * * - 1 stemmen

Glazen ringetje brengt kwantummechanica naar een grotere schaal


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 februari 2012 - 14:17

Glazen ringetje brengt kwantummechanica naar een grotere schaal

Natuurkundigen hebben een systeem gedemonstreerd waarin licht omgezet kan worden in een mechanische trilling en omgekeerd. De interactie is zo sterk dat de beweging van een object dat met het blote oog te zien is, kan worden gecontroleerd op het niveau waarop kwantummechanica het gedrag van het object bepaalt. Dat kwantumgedrag is normaal alleen zichtbaar bij veel kleinere systemen zoals enkele atomen of moleculen. NWO Rubicononderzoeker Ewold Verhagen en een team van onderzoekers van de Zwitserse EPFL publiceren de resultaten deze week in het tijdschrift Nature.

Sinds de vorige eeuw is het duidelijk dat de beweging van objecten moet voldoen aan de wetten van de kwantummechanica. Die voorspellen een aantal wonderlijke mogelijkheden: een object zou zich in principe op twee plekken tegelijkertijd kunnen bevinden, en het zal altijd een beetje bewegen, zelfs bij de temperatuur van het absolute nulpunt - het bevindt zich dan in de kwantum 'grondtoestand'. Toch zien we zulk verrassend gedrag nooit in objecten waar we in het dagelijks leven mee te maken hebben.

....

Lees verder: http://www.nwo.nl/nw...ges/NWOP_8R4AZK

Bron: NWO

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures