Titratie tafelazijn/naoh
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 12
Titratie tafelazijn/naoh
Ik heb een vraag bij het practicum chemie. Gegeven: We bereiden 100 mL verdunde tafelazijn in een maatkolf van 100 mL. Pipetteer 25,0 mL verdunde tafelazijn in een erlenmeyer. Concentratie van NaOH = 0.1 M
Noteer de neutralisatiereactie die zich voordoet tussen azijnzuur en NaOH:
Ik dacht aan: CH3COOH + NaOH -> CHCOO- + Na+ + H2O (klopt dit?)
Uit bovenstaande reactievergelijking kunnen we afleiden dat 1 mol CH3COOH reageert met 1 mol NaOH.
En dan vraagt men: Uit het aantal mol verdunde azijnzuur en de hoeveelheid gepippeteerde azijnzuuroplossing kunnen we de concentratie van e verdunde azijnzuuroplossing berekenen.
Is dit dan: c1v1 = c2v2 --> c2 = 0.1 * 0.010 / 0.025 = 0.04 ?? (want ik snap niet goed wat men bedoelt...)
We hebben de oorspronkelijke azijnzuuroplossing 10 keer verdund, dus de concentratie niet-verdunde opl is 10 keer groter dan de verdunde azijnzuuroplossing. Je kan dit nog op een andere wijze berekenen: .... (weet iemand dit?)
De concentratie van de niet-verdunde azijnzuuroplossing is dus ... mol/L
Heb hier echt hulp bij nodig! [8']
Noteer de neutralisatiereactie die zich voordoet tussen azijnzuur en NaOH:
Ik dacht aan: CH3COOH + NaOH -> CHCOO- + Na+ + H2O (klopt dit?)
Uit bovenstaande reactievergelijking kunnen we afleiden dat 1 mol CH3COOH reageert met 1 mol NaOH.
En dan vraagt men: Uit het aantal mol verdunde azijnzuur en de hoeveelheid gepippeteerde azijnzuuroplossing kunnen we de concentratie van e verdunde azijnzuuroplossing berekenen.
Is dit dan: c1v1 = c2v2 --> c2 = 0.1 * 0.010 / 0.025 = 0.04 ?? (want ik snap niet goed wat men bedoelt...)
We hebben de oorspronkelijke azijnzuuroplossing 10 keer verdund, dus de concentratie niet-verdunde opl is 10 keer groter dan de verdunde azijnzuuroplossing. Je kan dit nog op een andere wijze berekenen: .... (weet iemand dit?)
De concentratie van de niet-verdunde azijnzuuroplossing is dus ... mol/L
Heb hier echt hulp bij nodig! [8']
- Berichten: 2.455
Re: Titratie tafelazijn/naoh
Dit past eigenlijk beter in het huiswerkforum
Inderdaad, je reactivergelijking klopt.
De "beroemde en beruchte" formule C1V1 = C2V2 stamt rechtstreeks uit het rekenen met aantal molen, en eigenlijk is dat ook correcter. Het zit zo: je gebruikt een volume V van je 0,1 M NaOH oplossing, ofwel 0,1 * V mol NaOH. Er is dus evenveel mol azijnzuur in de onbekende verdunde oplossing. De concentratie (molariteit) van die verdunde oplossing is dan het aantal mol, gedeeld door het volume, ofwel 0,1 * V / 0,025. Je hebt niet gegeven hoeveel dat volume V was, maar je kan het dan rechtstreeks invullen.
De andere methode om de concentratie van de onverdunde oplossing te berekenen is weer gebaseerd op aantallen mol: het aantal mol azijnzuur in de oorspronkelijke oplossing, of in het totaal volume verdunde oplossing moet gelijk zijn.
Inderdaad, je reactivergelijking klopt.
De "beroemde en beruchte" formule C1V1 = C2V2 stamt rechtstreeks uit het rekenen met aantal molen, en eigenlijk is dat ook correcter. Het zit zo: je gebruikt een volume V van je 0,1 M NaOH oplossing, ofwel 0,1 * V mol NaOH. Er is dus evenveel mol azijnzuur in de onbekende verdunde oplossing. De concentratie (molariteit) van die verdunde oplossing is dan het aantal mol, gedeeld door het volume, ofwel 0,1 * V / 0,025. Je hebt niet gegeven hoeveel dat volume V was, maar je kan het dan rechtstreeks invullen.
De andere methode om de concentratie van de onverdunde oplossing te berekenen is weer gebaseerd op aantallen mol: het aantal mol azijnzuur in de oorspronkelijke oplossing, of in het totaal volume verdunde oplossing moet gelijk zijn.
This is weird as hell. I approve.
-
- Berichten: 61
Re: Titratie tafelazijn/naoh
Lucas, als extra info op het anwoord van Typhoner:
1. je reactievergelijking klopt als je na de tweede CH nog een 3 tussenvoegt.
2. je zegt niet hoe je de titratie uitvoert. Neem aan met de hand: dan dien je een keuze te maken welke (kleur)indicator je gebruikt om het omslagpunt te bepalen. Omdat azijnzuur een zwak zuur is en NaOH een sterke base ligt het omslagpunt (daar waar azijnzuur en NaOH equivalent zijn) aan de alkalische kant. Je moet dus een indicator kiezen die in het alkalische gebied omslaat.
1. je reactievergelijking klopt als je na de tweede CH nog een 3 tussenvoegt.
2. je zegt niet hoe je de titratie uitvoert. Neem aan met de hand: dan dien je een keuze te maken welke (kleur)indicator je gebruikt om het omslagpunt te bepalen. Omdat azijnzuur een zwak zuur is en NaOH een sterke base ligt het omslagpunt (daar waar azijnzuur en NaOH equivalent zijn) aan de alkalische kant. Je moet dus een indicator kiezen die in het alkalische gebied omslaat.
- Berichten: 3.963
Re: Titratie tafelazijn/naoh
Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill