Springen naar inhoud

- - - - -

Plasticetende schimmel in Ecuadoriaans regenwoud gevonden


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 februari 2012 - 07:32

Enkele studenten van Yale keerden vorig jaar terug met de schimmel Pestalotiopsis microspora, na een excursie naar de Amazone in Ecuador. De schimmel lijkt een (voor ons) bijzondere eetlust te hebben voor... polyurethaan, ofwel plastic!

De studenten ontdekten nog meer organismen die het hebben voorzien op enkel en alleen plastic. Daarnaast heeft deze schimmelsoort Pestalotiopsis microspora geen zuurstof nodig om zijn voedsel te verteren, zo schreven de studenten onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift Applied and Environmental Microbiology. Anaėroob kunnen leven en rommel kunnen opruimen klinkt velen goed in de oren, de schimmel zou namelijk makkelijk ingezet kunnen worden in het opruimen en/of onderhouden van een vuilnisbelt.

Het zou een zeer mooie oplossing kunnen zijn voor al het plastic dat onze planeet ernstig lijkt te vervuilen. Op dit moment is enkel verbranding een techniek om het plastic te vernietigen, maar daar kleeft echter een groot negatief extern effect aan; er komen schadelijke stoffen bij vrij. De schimmel elimineert het plastic daarentegen op een milieuvriendelijke manier, aldus de onderzoekers.

Toch lijkt mij dat het niet een en al rozengeur en maneschijn kan zijn; hoe ga je die plasticconsumerende schimmel enkel op de vuilnisbelt houden? De reden dat er zoveel plastic in het milieu belandt is immers het gevolg van een grote hoeveelheid plastic dat wordt gemaakt. Als de schimmel een doorgaans huis binnenkomt en zich snel zal kunnen verspreiden over vele huizen, lijkt mij dat de korte termijn effecten op de 'huisraadontmoetingen' groter zijn dan de effecten op lange termijn te behouden; een hoop plastic een aantal jaren zonder schimmels gecontroleerd op een vuilnisbelt laten liggen.

Bron: Scientias
Wetenschappelijk artikel: Bijlage  Appl._Environ._Microbiol._2011_Russell_AEM.00521_11.pdf   5,58MB   58 maal gedownload

Geplaatste afbeelding
(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 februari 2012 - 10:37

Niet alle plastic is natuurlijk PUR, en niet alle PUR is gelijkwaardig. Verder is de schimmel enkel getest in een lab op PUR microbolletjes in water. Dus ook al zou de schimmel vrij kunnen komen, is het nog maar de vraag of het kan overleven.

#3

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9763 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 februari 2012 - 13:54

Dat is altijd 'maar de vraag', maar in de regel worden er bijvoorbeeld bij gmo's toch wel voorzorgen genomen om het te voorkomen.

Het vervelende met dit soort dingen is dat je er als ze 1x in het wild zijn eigenlijk niets meer aan kunt doen, en het is ook niet uitgesloten dat zo'n schimmel evolueert om onder andere omstandigheden plastic te verteren, of zelfs met andere plastics aan de slag kan.

Ik denk dat mensen raar staan te kijken als hun plastic boot opeens zinkt omdat de vuilnisbeltschimmel het ding van onder af heeft opgevroten :)
Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures