Springen naar inhoud

- - - - -

Hartslagenergie houdt pacemaker op de been


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 februari 2012 - 15:36

Onderzoekers van de University of Michigan hebben een prototype van een apparaatje ontwikkeld, dat energie uit trillingen in het borstgebied opvangt. Deze energie kan vervolgens gebruikt worden om een pacemaker in het borstgebied van stroom te laten voorzien.

De trillingen ontstaan voornamelijk door iemands hartslag, en kan door een drukgevoelig materiaal worden omgezet in elektrische spanning (piŽzo-elektrisch effect). De batterijen van de pacemaker kunnen zo continu worden opgeladen als de hartslag zich tussen de 7 en 700(!) slagen per minuut bevindt. Op dit moment werkt het onderzoeksteam verder aan een volgend prototype dat in het lichaam zou kunnen worden geplaatst.

Pacemakers gebruiken maar een kleine hoeveelheid energie, ongeveer een miljoenste van een Watt. Toch moeten de batterijen regelmatig vervangen worden, waardoor patiŽnten steeds onder het mes moeten. De nieuwe pacemaker zou dus een stuk patiŽntvriendelijker kunnen zijn, en mogelijk een hoop zorgkosten kunnen besparen voor de nodige batterij-vervangende-operaties.

Bron: Nu.nl
Wetenschappelijk artikel.

Het doel van een pacemaker is het weer opgang brengen van de hartspier nadat deze door verschillende oorzaken kan zijn gestopt. Normaal gesproken is de sinusknoop de pacemaker van het hart, door een prikkel zal daarna enkele milliseconnden lang de AV-knoop worden gestimuleerd. De geleiding loopt daarna razendsnel verder door de bundel van His, naar de vezels van Purkinje. Als gevolg van deze stimulatie zullen de hartkamers zich samentrekken waardoor het bloed de longslagader en aorta in wordt gepompt. Een pacemaker neemt de prikkel van de sinusknoop over, waardoor de rest van de geleidingsreactie als nog plaats kan vinden.

De pacemaker kan door middel van twee leads (elektrische draad met isolatiemateriaal), die verbonden zijn met de rechterkamer- en/of boezem opmerken of het hart voldoende activiteit verricht. Hieronder is een illustratie te zien waarbij de leads van de pacemaker in zowel de rechterkamer- als boezem zijn aangebracht.

Geplaatste afbeelding
(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures