Springen naar inhoud

Water, ethanol, hexaan en paraffine-olie


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 23 maart 2004 - 19:48

Hallo,

ik moet voor school een verslag maken van een proef. Ik zit echter met een probleem: Ik kan niet verklaren waarom:
- ethanol (C2H6O) en hexaan(C6H14) goed mengen
- ethanol en paraffine-olie(C12H26) slecht mengen
- hexaan en paraffine-olie matig mengen.

Dit kan volgens mij niets te maken hebben met waterstofbruggen, omdat het dan simpelweg niet logisch is dat ethanol en paraffine-olie niet mengen. Of is er iets fout gegaan bij het uitvoeren van de proef? Ik hoop dat iemand mij uit kan leggen wat de verklaring hiervan is.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

arjesara

  arjesara


 • >250 berichten
 • 259 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 maart 2004 - 13:00

ethanol half polair, half apolair
parafineolie: vrijwel apolair
hexaan apolair

Het polaire deel van de ethanol voorkomt dat het goed oplost.

#3

JanMeut

  JanMeut


 • >1k berichten
 • 2116 berichten
 • VIP

Geplaatst op 26 maart 2004 - 13:18

Ethanol heeft een relatief klein stukje apolair deel (die ene -OH groep is in verhouding veel sterker dan die C-C- groep).

Om die reden zal ethanol niet goed mengen met een volledig apolaire stof als paraffine olie: de -OH groep kan geen waterstofbrug maken met de paraffineolie (die bevat tenslotte geen -OH groepen), terwijl het apolaire deel van ethanol niet groot genoeg is voor een echt apolaire stof.

Hexaan is veel kleiner dan paraffine olie, dus is het apolaire deel van ethanol -in verhouding- relatief groot. Hier zullen de stoffen beter mengen.

Waarom hexaan en paraffine olie niet vrij goed mengen is voor mij ook niet duidelijk.

#4

ErWt

  ErWt


 • 0 - 25 berichten
 • 16 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 maart 2004 - 18:02

.
Waarom hexaan en paraffine olie niet vrij goed mengen is voor mij ook niet duidelijk.

Koolwaterstoffen lossen in elkaar op als er OH of NH3 groepen zijn die er aan vast zitten. De OH of NH3 groep zorgen ervoor dat er een waterstofbrug gevormd kan worden tussen de twee moleculen. Daarom mengen -c-c-o-h (ethanol) en -c-c-c-c-c-c- (hexaan) wel omdat de waterstofatomen in hexaan waterstofbruggen vormen met de OH groep in ethanol.
Hexaan en paraffine olie hebben beide geen OH of NH3 groep. Ze vormen dus geen waterstofbruggen en de twee stoffen zitten gewoon los in elkaar en het hexaan komt langzaam naar boven (twee lagen systeem).

#5

JanMeut

  JanMeut


 • >1k berichten
 • 2116 berichten
 • VIP

Geplaatst op 30 maart 2004 - 20:18

Daarom mengen  -c-c-o-h (ethanol) en -c-c-c-c-c-c- (hexaan) wel omdat de waterstofatomen in hexaan waterstofbruggen vormen met de OH groep in ethanol.


Dit lijkt me niet juist. Hexaan heeft geen -OH groep, geen -NHx groep of andere groep die waterstofbruggen kan vormen. Om die reden zal hexaan niet goed in water oplossen en ethanol (dat wel -OH groep heeft) lost wel goed in water op.

Een waterstofbrug wordt gevormd tussen twee van zulke groepen, hexaan heeft er geen. Ethanol en hexaan zullen mogelijk mengen omdat ethanol een apolair deel heeft en hexaan volledig apolair is. Het kan overigens ook zijn dat ethanol te polair is en niet mengt met hexaan.

Het lijkt me heel wonderlijk dat hexaan en paraffine niet mengen, maar de onmogelijkheid om waterstofbruggen te vormen heeft er niets mee te maken, ik weet uit ervaring dat hexaan en pentaan prima mengen in elke verhouding. Pentaan en hexaan zijn beide volledig apolair en mengen om die reden (ook zonder waterstofbruggen). Ik zou verwachten dat hexaan en paraffine ook goed mengen, maar helaas bleek de wasbenzine op te zijn, ik kan het dus niet uitproberen :shock: .

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures