Springen naar inhoud

- - - - -

Hoeveel zeespiegelstijging door gletsjers?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 februari 2012 - 10:35

Hoeveel zeespiegelstijging door gletsjers?

We weten dat de zeespiegel stijgt, en we weten dat er netto ijs smelt op aarde. Vooral van de grote ijskappen op Groenland en Antarctica zul je misschien denken? Dat blijkt niet te kloppen want het meeste water komt van smeltende gletsjers verspreid over de hele wereld.

Laaggelegen landen zoals Nederland hebben een probleem in de toekomst. Althans, als het zo doorgaat met de zeespiegelstijging, want elk jaar stijgt de wereldwijde zeespiegel met zo’n 3,1 ± 0,7 mm. Op jaarbasis mag dit meevallen, maar over een aantal decennia hebben we het over 10 cm.

Waar al dat extra water vandaan komt? Vooral door het smelten van ijs op aarde door de stijgende temperatuur sinds het midden van de 19e eeuw. Dit smeltende ijs komt echter niet voornamelijk van de ijskappen op Antarctica en Groenland, maar van gletsjers die zich bijna allemaal terugtrekken. Paul Leclercq promoveert vandaag op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht.

...

Lees verder: http://www.kennislin...-door-gletsjers

Bron: Kennislink

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures