Springen naar inhoud

- - - - -

Eerste functionele transistor van grafeen een feit


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 februari 2012 - 10:11

Grafeen staat al jaren in de schijnwerpers als materiaal om supersnelle computerchips van te maken. De theorie staat als een huis, maar de praktijk liet op zich wachten. Tot nu, want vrijdag publiceerde wetenschappers over de eerst werkende grafeentransistor.

Geplaatste afbeelding
Een artistieke weergave van een grafeentransistor, met het grafeen in blauw en de extra isolerende lagen in paars. Met de goudkleurige elektroden kan de experimentele schakeling bestuurd worden.

Het probleem met een transistor gemaakt van grafeen was dat de stroom eigenlijk te makkelijk werd doorgelaten door het materiaal. En dat is niet de bedoeling. Transistors, de piepkleine schakelaars binnen een computerchip, moeten in staat zijn stroom door te laten, maar desgewenst ook tegen te houden.

Geleiding van grafeen temperen
De onderzoekers hebben de (te) goede geleiding van grafeen ondervangen door het te combineren met dunne isolerende laagjes van ander materiaal. Deze laagjes gecombineerd met laagjes grafeen hebben precies de goede (half)geleidende eigenschappen. ‘Jaren geleden hebben we al met werkende grafeentransistors geëxperimenteerd, maar het is de vorm van deze schakeling die hem bijzonder maakt'. ‘Deze is namelijk uitermate geschikt te functioneren binnen in een computerchip, in tegenstelling tot de eerdere modellen.'


Bron:
Radboud Universiteit


Wetenschappelijke publicatie (abstract):
L. Britnell, et al.: Field-Effect Tunneling Transistor Based on Vertical Graphene Heterostructures
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures